Pszenna tortilla na smalcu – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tortilla pszenna

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

125 mililitrów

100 gramów

0.5 łyżeczki

0.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj ze smalcem i solą, powoli dodawaj wody zagniatając ciasto.

Krok 2

Gdy ciasto będzie gładkie, rozwałkuj je cienko pomiędzy dwoma pergaminowymi kartkami.

Krok 3

Smaż na patelni na złoty kolor bez dodatku tłuszczu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortilla pszenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortilla pszenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortilla pszenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortilla pszenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortilla pszenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortilla pszenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortilla pszenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortilla pszenna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pizza-sałatka
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej