Tradycyjna grecka sałatka na upalne dni
średnie
24 osoby zapisały

Składniki
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
15 sztuk
1 sztuka
200 gramów
2 łyżki
1 pęczek
1 szczypta
1 opakowanie
1 szczypta
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w grubą kostkę, a obrane ogórki w plasterki, wymieszaj.
Krok 2
Dodaj umyta i oczyszczoną z nasion paprykę pokrojoną w cieniutkie paseczki. Oliwki wypestkuj i w połówkach dodaj do sałaty razem z posiekaną natka pietruszki.
Krok 3
Cebule obierz, pokrój w piórka.
Krok 4
Oliwę wymieszaj dokładnie z octem winnym, sosem sałatkowym Knorr i przyprawami. Tak przyrządzonym sosem skrop tradycyjną sałatkę grecką. Pokrój fetę w kostkę i wymieszaj z sałatką.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tradycyjna grecka sałatka na upalne dni
Z czym kojarzy Ci się Grecja? Punkt pierwszy: oliwki, punkt drugi: ser feta, punkt trzeci: oliwa! Wystarczą tak naprawdę te trzy składniki, aby nadać śródziemnomorskiego charakteru naszej kuchni. Dziś prezentujemy sałatkę na upalne dni, którą zna chyba każdy!
Dla kogo?
Dla każdego, kto choć myślami chciałby przenieść się na greckie, zatłoczone uliczki. Dla tego, kto podczas upałów chce zjeść coś pożywnego, ale i orzeźwiającego. I po prostu dla każdego kochającego sałatki na lato!
Na jaką okazję?
Grecka sałatka na lato nie potrzebuje specjalnej okazji, aby pojawić się na Twoim stole. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do grillowanych potraw.
Czy wiesz, że?
Sałatka grecka jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych na świecie dań kuchni greckiej!
Dla urozmaicenia:
Obok zielonej papryki może wylądować również jej czerwona lub żółta odmiana.