Tradycyjna grecka sałatka na upalne dni

- Krok 1Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w grubą kostkę, a obrane ogórki w plasterki, wymieszaj.
- Krok 2Dodaj umyta i oczyszczoną z nasion paprykę pokrojoną w cieniutkie paseczki. Oliwki wypestkuj i w połówkach dodaj do sałaty razem z posiekaną natka pietruszki.
- Krok 3Cebule obierz, pokrój w piórka.
- Krok 4Oliwę wymieszaj dokładnie z octem winnym i przyprawami. Tak przyrządzonym sosem skrop tradycyjną sałatkę grecką. Pokrój fetę w kostkę i wymieszaj z sałatką.

Pochodzi z rodziny mięty, a blisko spokrewniony jest z majerankiem. W Turcji ma fantastyczne warunki do rozwoju – słońce i suchy klimat. Odwdzięcza się intensywnym smakiem, który jest zasługą olejków eterycznych. Oregano jest niezbędne w kuchni tureckiej, włoskiej i greckiej. To suszone jest aromatyczniejsze od świeżego – przekonaj się!

Z czym kojarzy Ci się Grecja? Punkt pierwszy: oliwki, punkt drugi: ser feta, punkt trzeci: oliwa! Wystarczą tak naprawdę te trzy składniki, aby nadać śródziemnomorskiego charakteru naszej kuchni. Dziś prezentujemy sałatkę na upalne dni, którą zna chyba każdy!
Dla kogo?
Dla każdego, kto choć myślami chciałby przenieść się na greckie, zatłoczone uliczki. Dla tego, kto podczas upałów chce zjeść coś pożywnego, ale i orzeźwiającego. I po prostu dla każdego kochającego sałatki na lato!
Na jaką okazję?
Grecka sałatka na lato nie potrzebuje specjalnej okazji, aby pojawić się na Twoim stole. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do grillowanych potraw.
Czy wiesz, że?
Sałatka grecka jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych na świecie dań kuchni greckiej!
Dla urozmaicenia:
Obok zielonej papryki może wylądować również jej czerwona lub żółta odmiana.