Tradycyjna grecka sałatka na upalne dni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tradycyjna grecka sałatka na upalne dni

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

15 sztuk

1 sztuka

200 gramów

2 łyżki

1 pęczek

1 szczypta

1 opakowanie

1 szczypta

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w grubą kostkę, a obrane ogórki w plasterki, wymieszaj.

Krok 2

Dodaj umyta i oczyszczoną z nasion paprykę pokrojoną w cieniutkie paseczki. Oliwki wypestkuj i w połówkach dodaj do sałaty razem z posiekaną natka pietruszki.

Krok 3

Cebule obierz, pokrój w piórka.

Krok 4

Oliwę wymieszaj dokładnie z octem winnym, sosem sałatkowym Knorr i przyprawami. Tak przyrządzonym sosem skrop tradycyjną sałatkę grecką. Pokrój fetę w kostkę i wymieszaj z sałatką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjna grecka sałatka na upalne dni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjna grecka sałatka na upalne dni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjna grecka sałatka na upalne dni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjna grecka sałatka na upalne dni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjna grecka sałatka na upalne dni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjna grecka sałatka na upalne dni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjna grecka sałatka na upalne dni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tradycyjna grecka sałatka na upalne dni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Smażony makaron
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tradycyjna grecka sałatka na upalne dniTradycyjna grecka sałatka na upalne dni

Z czym kojarzy Ci się Grecja? Punkt pierwszy: oliwki, punkt drugi: ser feta, punkt trzeci: oliwa! Wystarczą tak naprawdę te trzy składniki, aby nadać śródziemnomorskiego charakteru naszej kuchni. Dziś prezentujemy sałatkę na upalne dni, którą zna chyba każdy!

Dla kogo?

Dla każdego, kto choć myślami chciałby przenieść się na greckie, zatłoczone uliczki. Dla tego, kto podczas upałów chce zjeść coś pożywnego, ale i orzeźwiającego. I po prostu dla każdego kochającego sałatki na lato!

Na jaką okazję?

Grecka sałatka na lato nie potrzebuje specjalnej okazji, aby pojawić się na Twoim stole. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do grillowanych potraw.

Czy wiesz, że?

Sałatka grecka jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych na świecie dań kuchni greckiej!

Dla urozmaicenia:

Obok zielonej papryki może wylądować również jej czerwona lub żółta odmiana.