Truskawkowy sernik

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

118

465 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1184 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3596 osób zapisało

Udostępnij
Truskawkowy sernik

Składniki

ciasto:

50 gramów

120 gramów

80 gramów

2 sztuki

0.5 łyżeczki

masa serowa:

700 gramów

1 opakowanie

3 sztuki

160 gramów

80 gramów

wierzch:

2 opakowania

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i miękką Kasię, Wszystko wymieszaj mikserem.

Truskawkowy sernik - Krok 1

Krok 2

Przygotowane ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią i posypanej mąką tortownicy o średnicy 24 cm. Piecz w 180 st.C około 25 minut.

Truskawkowy sernik - Krok 2

Krok 3

Przygotuj masę serową. Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody i odstaw by napęczniała. Jajka utrzyj z cukrem na puch. Dodaj ser i miękką Kasię. Wymieszaj.

Truskawkowy sernik - Krok 3

Krok 4

Do żelatyny wlej 1/3 szklanki wrzątku i podgrzewaj aż się rozpuści. Zdejmij z ognia i dodaj do niej kilka łyżek masy serowej. Tak przygotowaną żelatynę wymieszaj z resztą masy serowej.

Truskawkowy sernik - Krok 4

Krok 5

Masę serową przełóż na upieczone ciasto i wstaw tortownicę do lodówki. Galaretki rozpuść w 500 ml gotowanej wody i odstaw by lekko stężały.

Truskawkowy sernik - Krok 5

Krok 6

Umyte i odszypułkowane truskawki ułóż na serniku, (jeśli trzeba przekrój na połówki). Zalej tężejącą galaretką i wstaw na godzinkę do lodówki.

Truskawkowy sernik - Krok 6
6

Opinie o przepisie

  • Sylwia Horonziak

    Sylwia Horonziak , 29.05.2018

    Jak duze opakowanie zelatyny?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnes Sulima-Jasnoch

    Agnes Sulima-Jasnoch , 24.03.2017

    Ciasto wyszło pyszne.... zrobiłam z galaretką pozimkową .polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Gramek

    Teresa Gramek , 04.07.2016

    Wyglada pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Mróz Sotel

    Krystyna Mróz Sotel , 03.07.2016

    Polecam bardzo dobry :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 03.07.2016

    Polecamy i życzymy smacznego! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Jatkowska

    Helena Jatkowska , 03.07.2016

    Muszę upiec wygląda obłędnie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Truskawkowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Truskawkowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Truskawkowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Truskawkowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Truskawkowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Truskawkowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Truskawkowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Truskawkowy sernikTruskawkowy sernik

Sernik na zimno z truskawkami jest doskonałą propozycją na letni deser, kiedy akurat trwa sezon na świeże owoce. O innej porze roku z powodzeniem przygotujesz go również z owoców mrożonych. Wersja z tego przepisu składa się z trzech warstw: biszkoptu, masy serowej i galaretki. Przygotowanie pierwszej z nich jest wyjątkowo proste i ogranicza się do wymieszania wszystkich potrzebnych składników, a następnie upieczenia powstałej masy w okrągłej blasze. Kiedy będzie już odpowiednio wypieczona, przełóż na nią masę serową. Tę przygotujesz na bazie trzykrotnie zmielonego sera białego, jajek utartych z cukrem na puch i rozpuszczonej w przegotowanej wodzie żelatyny, która zapewni całości stałą konsystencję. Na serowej masie ułóż połówki truskawek i zalej wszystko tężejącą galaretką cytrynową. Sernik będzie gotowy, kiedy wierzchnia warstwa całkowicie stężeje. Kawałki gotowego ciasta możesz dodatkowo udekorować na wiele różnych sposobów. Świetnie sprawdzi się np. bita śmietana oprószona kolorową posypką. Ciasto serwuj na podwieczorek lub poobiedni deser.