Tzatziki

Autor: Grace w kuchni

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ogórka zetrzeć na tarce i odsączyć nadmian płynu.

Krok 2

Jogurt wymieszać z ogórkiem, kostką czosnkową i oliwą z oliwek.

Krok 3

Podawać z pieczywem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - TzatzikiTzatziki

Chcesz przywołać w swojej kuchni grecki klimat? Przygotuj tzatziki – kremowy, orzeźwiający sos, który każdemu daniu doda wyrazistego i orzeźwiającego smaku. Sekret sosu tkwi w połączeniu ostrości czosnku i delikatności soczystego świeżego ogórka oraz kremowego jogurtu. Prosty w wykonaniu, sprawdzi się szczególnie jako dodatek do pieczonych mięs, ziemniaków, ale także zapiekanek w rodzaju moussaki (grecka zapiekanka przygotowywana na bazie bakłażana, mielonego mięsa i pomidorów) czy różnego rodzaju zapiekanek warzywnych. Sos tzatziki świetnie komponuje się z plackami warzywnymi, np. z marchewki i sera feta lub z cukinii. Będzie również doskonałym dodatkiem do popularnych blinów. Możesz go podać bezpośrednio na talerzu, ale także w miseczce obok dania, udekorowany oliwkami, papryką, polany odrobiną oliwy lub posypany koperkiem i przybrany plastrami świeżego ogórka. Szukasz uniwersalnego sosu, który sprawdzi się jako smaczne uzupełnienie wielu potraw? Wypróbuj przepis na ten popularny grecki dodatek!