Domowy sos Tzatziki z oliwą z oliwek przepis – Zobacz na przepisy.pl

Tzatziki

Autor: Grace w kuchni

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ogórka zetrzeć na tarce i odsączyć nadmian płynu.

Krok 2

Jogurt wymieszać z ogórkiem, kostką czosnkową i oliwą z oliwek.

Krok 3

Podawać z pieczywem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - TzatzikiTzatziki

Chcesz przywołać w swojej kuchni grecki klimat? Przygotuj tzatziki – kremowy, orzeźwiający sos, który każdemu daniu doda wyrazistego i orzeźwiającego smaku. Sekret sosu tkwi w połączeniu ostrości czosnku i delikatności soczystego świeżego ogórka oraz kremowego jogurtu. Prosty w wykonaniu, sprawdzi się szczególnie jako dodatek do pieczonych mięs, ziemniaków, ale także zapiekanek w rodzaju moussaki (grecka zapiekanka przygotowywana na bazie bakłażana, mielonego mięsa i pomidorów) czy różnego rodzaju zapiekanek warzywnych. Sos tzatziki świetnie komponuje się z plackami warzywnymi, np. z marchewki i sera feta lub z cukinii. Będzie również doskonałym dodatkiem do popularnych blinów. Możesz go podać bezpośrednio na talerzu, ale także w miseczce obok dania, udekorowany oliwkami, papryką, polany odrobiną oliwy lub posypany koperkiem i przybrany plastrami świeżego ogórka. Szukasz uniwersalnego sosu, który sprawdzi się jako smaczne uzupełnienie wielu potraw? Wypróbuj przepis na ten popularny grecki dodatek!