Domowy sos Tzatziki z oliwą z oliwek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tzatziki

Autor: Grace w kuchni

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ogórka zetrzeć na tarce i odsączyć nadmian płynu.

Krok 2

Jogurt wymieszać z ogórkiem, kostką czosnkową i oliwą z oliwek.

Krok 3

Podawać z pieczywem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tzatziki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - TzatzikiTzatziki

Chcesz przywołać w swojej kuchni grecki klimat? Przygotuj tzatziki – kremowy, orzeźwiający sos, który każdemu daniu doda wyrazistego i orzeźwiającego smaku. Sekret sosu tkwi w połączeniu ostrości czosnku i delikatności soczystego świeżego ogórka oraz kremowego jogurtu. Prosty w wykonaniu, sprawdzi się szczególnie jako dodatek do pieczonych mięs, ziemniaków, ale także zapiekanek w rodzaju moussaki (grecka zapiekanka przygotowywana na bazie bakłażana, mielonego mięsa i pomidorów) czy różnego rodzaju zapiekanek warzywnych. Sos tzatziki świetnie komponuje się z plackami warzywnymi, np. z marchewki i sera feta lub z cukinii. Będzie również doskonałym dodatkiem do popularnych blinów. Możesz go podać bezpośrednio na talerzu, ale także w miseczce obok dania, udekorowany oliwkami, papryką, polany odrobiną oliwy lub posypany koperkiem i przybrany plastrami świeżego ogórka. Szukasz uniwersalnego sosu, który sprawdzi się jako smaczne uzupełnienie wielu potraw? Wypróbuj przepis na ten popularny grecki dodatek!