
Składniki
200 gramów
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ogórka zetrzeć na tarce i odsączyć nadmian płynu.
Krok 2
Jogurt wymieszać z ogórkiem, kostką czosnkową i oliwą z oliwek.
Krok 3
Podawać z pieczywem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tzatziki
Chcesz przywołać w swojej kuchni grecki klimat? Przygotuj tzatziki – kremowy, orzeźwiający sos, który każdemu daniu doda wyrazistego i orzeźwiającego smaku. Sekret sosu tkwi w połączeniu ostrości czosnku i delikatności soczystego świeżego ogórka oraz kremowego jogurtu. Prosty w wykonaniu, sprawdzi się szczególnie jako dodatek do pieczonych mięs, ziemniaków, ale także zapiekanek w rodzaju moussaki (grecka zapiekanka przygotowywana na bazie bakłażana, mielonego mięsa i pomidorów) czy różnego rodzaju zapiekanek warzywnych. Sos tzatziki świetnie komponuje się z plackami warzywnymi, np. z marchewki i sera feta lub z cukinii. Będzie również doskonałym dodatkiem do popularnych blinów. Możesz go podać bezpośrednio na talerzu, ale także w miseczce obok dania, udekorowany oliwkami, papryką, polany odrobiną oliwy lub posypany koperkiem i przybrany plastrami świeżego ogórka. Szukasz uniwersalnego sosu, który sprawdzi się jako smaczne uzupełnienie wielu potraw? Wypróbuj przepis na ten popularny grecki dodatek!