Walentynkowy Torcik

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

184

95 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

5 sztuk

1 szklanka

1 szklanka

krem:

1 kilogram

2 opakowania

9 łyżek

1 opakowanie

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: Tortownicę smarujemy Kasią i wysypujemy bułką tartą.

Krok 2

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Krok 3

Żółtka starannie oddzielamy od białek.

Krok 4

Białka ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Piana musi być sztywna.

Krok 5

Potem, wciąż ubijając dosypujemy po trochu cukier.

Krok 6

Po wsypaniu cukru dorzucamy żółtka, cały czas ubijając.

Krok 7

Na koniec powoli wsypujemy mąkę, ubijając na niższych obrotach, żeby mąka nie wyfrunęła.

Krok 8

Zaraz po wmieszaniu ostatniej porcji mąki wylewamy ciasto do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 30-40 minut.

Krok 9

Krem: Przesmażyć truskawki z 5 łyżkami cukru, odlać trochę soku, ostudzić i rozmieszać w nim budynie.

Krok 10

Do gotującej masy wlać budynie, chwilę gotować i następnie ostudzić.

Krok 11

Utrzeć Kasię.

Krok 12

Jajka ubić z 4 łyżkami cukru i dodać do Kasi i dalej ucierać.

Krok 13

Do tego kremu dodawać po łyżce usmażonych i ostudzonych truskawek i dalej ucierać.

Krok 14

Następnie wyłożyć na biszkopt.

Krok 15

Można biszkopt przekroić i 3/4 kremu wyłożyć na biszkopt, przykryć drugą częścią biszkopta i posmarować wierzch resztą kremu.

Krok 16

Udekorować truskawkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Walentynkowy Torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Walentynkowy Torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Walentynkowy Torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Walentynkowy Torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Walentynkowy Torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Walentynkowy Torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Walentynkowy Torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej