
Składniki
9 sztuk
250 gramów
100 gramów
500 mililitrów
1 sztuka
4 sztuki
100 gramów
1 sztuka
250 gramów
1 łyżka
2 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Marchew oraz cukinie zetrzyj na tarce na długie paski. Pieczarki pokrój na plastry, a czosnek posiekaj.
Krok 2
Warzywa smaż z olejem aż nabiorą złotego koloru. Dodaj śmietanę, pomidory z puszki oraz kostkę Knorr. Duś ok 4-5 minut. W między czasie umyj i osusz lekko szpinak. Pomidorki przekrój na pół.
Krok 3
Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż trzy płatki makaronu. Polej sosem i połóż listki szpinaku oraz połówki pomidorków.
Krok 4
Połóż drugą warstwę z makaronu i powtórz pozostałe czynności. Przykryj ostatnią warstwą makaronu, polej po wierzchu resztą sosu i posyp pozostałymi pomidorkami oraz szpinakiem. Piecz przez 25 minut.

Dobra rada:
Podawaj z zieloną sałatką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywna lasagne
Lasagne, najsłynniejsza włoska zapiekanka, doczekała się już wielu wersji. Oto danie, które daje ogromne pole do popisu i zachęca do eksperymentów. Nie moglibyśmy nie dorzucić swoich smakowitych trzech groszy! Tym razem rezygnujemy z mięsa mielonego i beszamelu na rzecz kolorowych warzyw – czas na warzywną lasagne.
Dla kogo? Bezmięsna lasagne to propozycja dla wszystkich, którzy chcą włączyć do posiłków jak największą liczbę warzyw. Nie przepadacie za nimi w stanie surowym lub macie w domu naprawdę wybrednych krytyków? Dzięki warzywnej lasagne gotowanie będzie dużo łatwiejsze.
Na jaką okazję? Niedzielny obiad nie musi oznaczać nieśmiertelnego rosołu i kotleta schabowego. Pozwólcie sobie na odmianę, zwłaszcza gdy na targach i w sklepach nie brakuje soczystych warzyw.
Czy wiesz, że? Za autorów pierwowzoru współczesnej lasagne uznaje się kucharzy ze starożytnego Rzymu. Sos pomidorowy pojawił się w recepturze znacznie później, bo w XVII wieku.
Dla urozmaicenia: Jeśli zależy Wam na serowym dodatku, spróbujcie kremowej ricotty.