Warzywna lasagne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywna lasagne

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

50 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

9 sztuk

250 gramów

100 gramów

500 mililitrów

1 sztuka

4 sztuki

100 gramów

1 sztuka

250 gramów

1 łyżka

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Marchew oraz cukinie zetrzyj na tarce na długie paski. Pieczarki pokrój na plastry, a czosnek posiekaj.

Krok 2

Warzywa smaż z olejem aż nabiorą złotego koloru. Dodaj śmietanę, pomidory z puszki oraz kostkę Knorr. Duś ok 4-5 minut. W między czasie umyj i osusz lekko szpinak. Pomidorki przekrój na pół.

Krok 3

Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż trzy płatki makaronu. Polej sosem i połóż listki szpinaku oraz połówki pomidorków.

Krok 4

Połóż drugą warstwę z makaronu i powtórz pozostałe czynności. Przykryj ostatnią warstwą makaronu, polej po wierzchu resztą sosu i posyp pozostałymi pomidorkami oraz szpinakiem. Piecz przez 25 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z zieloną sałatką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywna lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywna lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywna lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywna lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywna lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywna lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywna lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywna lasagne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywna lasagneWarzywna lasagne

Lasagne, najsłynniejsza włoska zapiekanka, doczekała się już wielu wersji. Oto danie, które daje ogromne pole do popisu i zachęca do eksperymentów. Nie moglibyśmy nie dorzucić swoich smakowitych trzech groszy! Tym razem rezygnujemy z mięsa mielonego i beszamelu na rzecz kolorowych warzyw – czas na warzywną lasagne.

Dla kogo? Bezmięsna lasagne to propozycja dla wszystkich, którzy chcą włączyć do posiłków jak największą liczbę warzyw. Nie przepadacie za nimi w stanie surowym lub macie w domu naprawdę wybrednych krytyków? Dzięki warzywnej lasagne gotowanie będzie dużo łatwiejsze.

Na jaką okazję? Niedzielny obiad nie musi oznaczać nieśmiertelnego rosołu i kotleta schabowego. Pozwólcie sobie na odmianę, zwłaszcza gdy na targach i w sklepach nie brakuje soczystych warzyw.

Czy wiesz, że? Za autorów pierwowzoru współczesnej lasagne uznaje się kucharzy ze starożytnego Rzymu. Sos pomidorowy pojawił się w recepturze znacznie później, bo w XVII wieku.

Dla urozmaicenia: Jeśli zależy Wam na serowym dodatku, spróbujcie kremowej ricotty.