Wegetariański pilaw z bakaliami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegetariański pilaw z bakaliami

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 litr

1 szczypta

1 sztuka

1 szklanka

3 łyżeczki

1 łyżeczka

2 łyżki

1 szczypta

6 łyżek

5 sztuk

1 łyżeczka

20 dekagramów

10 sztuk

4 dekagramy

4 plastry

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu o grubym dnie rozgrzać masło i olej .Wrzucić drobno pokrojoną cebule i zeszklić ją. Na cebulę wsypać ryż i smażyć go mieszając kilka minut. Dodać bakalie , curry, szczyptę pieprzu i kurkumę . Kostkę bulionu warzywnego rozpuścić w pół litra wrzącej wody. Wrzącym bulionem zalać ryż w rondlu - wymieszać i gotować na bardzo małym gazie aż ryż wchłonie cały płyn . Dodać posiekaną natkę pietruszki .Doprawić do smaku pieprzem , sokiem z cytryny i skórką cytrynową .

Krok 2

Przykryć i odstawić na 10-15 minut szczelnie przykryty.

Krok 3

Tak przygotowany pilaw może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do pieczonego drobiu.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegetariański pilaw z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegetariański pilaw z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegetariański pilaw z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegetariański pilaw z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegetariański pilaw z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegetariański pilaw z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegetariański pilaw z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegetariański pilaw z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej