Wegetariański pilaw z bakaliami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegetariański pilaw z bakaliami

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

5 sztuk

4 dekagramy

4 plastry

10 sztuk

6 łyżek

2 łyżki

3 łyżeczki

4 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 litr

3 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 szklanka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu o grubym dnie rozgrzać masło i olej .Wrzucić drobno pokrojoną cebule i zeszklić ją. Na cebulę wsypać ryż i smażyć go mieszając kilka minut. Dodać bakalie , curry, szczyptę pieprzu i kurkumę . Kostkę bulionu warzywnego rozpuścić w pół litra wrzącej wody. Wrzącym bulionem zalać ryż w rondlu - wymieszać i gotować na bardzo małym gazie aż ryż wchłonie cały płyn . Dodać posiekaną natkę pietruszki .Doprawić do smaku pieprzem , sokiem z cytryny i skórką cytrynową .

Krok 2

Przykryć i odstawić na 10-15 minut szczelnie przykryty.

Krok 3

Tak przygotowany pilaw może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do pieczonego drobiu.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegetariański pilaw z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegetariański pilaw z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegetariański pilaw z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegetariański pilaw z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegetariański pilaw z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegetariański pilaw z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegetariański pilaw z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegetariański pilaw z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka meksykańska
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej