Wegetariański pilaw z bakaliami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegetariański pilaw z bakaliami

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

5 sztuk

4 dekagramy

4 plastry

10 sztuk

6 łyżek

2 łyżki

3 łyżeczki

4 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 litr

3 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 szklanka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu o grubym dnie rozgrzać masło i olej .Wrzucić drobno pokrojoną cebule i zeszklić ją. Na cebulę wsypać ryż i smażyć go mieszając kilka minut. Dodać bakalie , curry, szczyptę pieprzu i kurkumę . Kostkę bulionu warzywnego rozpuścić w pół litra wrzącej wody. Wrzącym bulionem zalać ryż w rondlu - wymieszać i gotować na bardzo małym gazie aż ryż wchłonie cały płyn . Dodać posiekaną natkę pietruszki .Doprawić do smaku pieprzem , sokiem z cytryny i skórką cytrynową .

Krok 2

Przykryć i odstawić na 10-15 minut szczelnie przykryty.

Krok 3

Tak przygotowany pilaw może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do pieczonego drobiu.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegetariański pilaw z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegetariański pilaw z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegetariański pilaw z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegetariański pilaw z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegetariański pilaw z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegetariański pilaw z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegetariański pilaw z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegetariański pilaw z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Meksykański kociołek
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.

Czytaj więcej