
Składniki
20 dekagramów
5 sztuk
4 dekagramy
4 plastry
10 sztuk
6 łyżek
2 łyżki
3 łyżeczki
4 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 litr
3 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 szklanka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W rondlu o grubym dnie rozgrzać masło i olej .Wrzucić drobno pokrojoną cebule i zeszklić ją. Na cebulę wsypać ryż i smażyć go mieszając kilka minut. Dodać bakalie , curry, szczyptę pieprzu i kurkumę . Kostkę bulionu warzywnego rozpuścić w pół litra wrzącej wody. Wrzącym bulionem zalać ryż w rondlu - wymieszać i gotować na bardzo małym gazie aż ryż wchłonie cały płyn . Dodać posiekaną natkę pietruszki .Doprawić do smaku pieprzem , sokiem z cytryny i skórką cytrynową .
Krok 2
Przykryć i odstawić na 10-15 minut szczelnie przykryty.
Krok 3
Tak przygotowany pilaw może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do pieczonego drobiu.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.
Czytaj więcejSoczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.
Czytaj więcej