Wegetariańskie placuszki warzywno-ryżowe przepis – Zobacz na przepisy.pl

Wegetariańskie placuszki warzywno-ryżowe

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

1

10 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 pęczek

1 szczypta

2 łyżeczki

5 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

15 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 2 szklanki wody, wrzuć kostkę Knorr, wymieszaj trzepaczką i gotuj przez minutę. Wrzuć ryż, ugotuj na sypko, przełóż na sitko, zahartuj zimną wodą, osącz i włóż do szklanej miski.

Krok 2

Do rondla wlej 3 łyżki oliwy, na zimną wrzuć posiekany czosnek, wymieszaj i smaż minutę. Gdy czosnek zacznie pachnieć, dodaj paprykę pokrojoną w kostkę, podsmaż, wrzuć pory pokrojone w długie paski i smaż przez kolejną minutę, stale mieszając.

Krok 3

Podsmażone składniki dodaj do ryżu, dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Dodaj żółtka, curry, chilli, posiekaną kolendrę i dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Wsyp 2 łyżki mąki i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy, łyżką nabieraj masę ryżową i układaj placuszki na patelni. Smaż z obu stron na rumiano. Placuszki podawaj gorące. Rada: • jeśli w trakcie smażenia placuszki będą się rozpadać, dodaj do masy nieco więcej mąki; • obok patelni ustaw miseczkę z zimną wodą i zanurzaj w niej łyżkę za każdym razem przed nabraniem masy. Dzięki temu masa nie będzie kleiła się do łyżki; • placuszki możesz podać z kefirem lub jogurtem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegetariańskie placuszki warzywno-ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegetariańskie placuszki warzywno-ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegetariańskie placuszki warzywno-ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegetariańskie placuszki warzywno-ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegetariańskie placuszki warzywno-ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegetariańskie placuszki warzywno-ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegetariańskie placuszki warzywno-ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej