Wegetariańskie placuszki warzywno-ryżowe
średnie
9 osób zapisało

Składniki
300 gramów
1 sztuka
2 łyżki
1 pęczek
1 szczypta
2 łyżeczki
5 sztuk
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
15 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj 2 szklanki wody, wrzuć kostkę Knorr, wymieszaj trzepaczką i gotuj przez minutę. Wrzuć ryż, ugotuj na sypko, przełóż na sitko, zahartuj zimną wodą, osącz i włóż do szklanej miski.
Krok 2
Do rondla wlej 3 łyżki oliwy, na zimną wrzuć posiekany czosnek, wymieszaj i smaż minutę. Gdy czosnek zacznie pachnieć, dodaj paprykę pokrojoną w kostkę, podsmaż, wrzuć pory pokrojone w długie paski i smaż przez kolejną minutę, stale mieszając.
Krok 3
Podsmażone składniki dodaj do ryżu, dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Dodaj żółtka, curry, chilli, posiekaną kolendrę i dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Wsyp 2 łyżki mąki i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy, łyżką nabieraj masę ryżową i układaj placuszki na patelni. Smaż z obu stron na rumiano. Placuszki podawaj gorące. Rada: • jeśli w trakcie smażenia placuszki będą się rozpadać, dodaj do masy nieco więcej mąki; • obok patelni ustaw miseczkę z zimną wodą i zanurzaj w niej łyżkę za każdym razem przed nabraniem masy. Dzięki temu masa nie będzie kleiła się do łyżki; • placuszki możesz podać z kefirem lub jogurtem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej