Wegetariańskie placuszki warzywno-ryżowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegetariańskie placuszki warzywno-ryżowe

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

1

heart
10 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 pęczek

1 szczypta

2 łyżeczki

5 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

15 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 2 szklanki wody, wrzuć kostkę Knorr, wymieszaj trzepaczką i gotuj przez minutę. Wrzuć ryż, ugotuj na sypko, przełóż na sitko, zahartuj zimną wodą, osącz i włóż do szklanej miski.

Krok 2

Do rondla wlej 3 łyżki oliwy, na zimną wrzuć posiekany czosnek, wymieszaj i smaż minutę. Gdy czosnek zacznie pachnieć, dodaj paprykę pokrojoną w kostkę, podsmaż, wrzuć pory pokrojone w długie paski i smaż przez kolejną minutę, stale mieszając.

Krok 3

Podsmażone składniki dodaj do ryżu, dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Dodaj żółtka, curry, chilli, posiekaną kolendrę i dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Wsyp 2 łyżki mąki i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy, łyżką nabieraj masę ryżową i układaj placuszki na patelni. Smaż z obu stron na rumiano. Placuszki podawaj gorące. Rada: • jeśli w trakcie smażenia placuszki będą się rozpadać, dodaj do masy nieco więcej mąki; • obok patelni ustaw miseczkę z zimną wodą i zanurzaj w niej łyżkę za każdym razem przed nabraniem masy. Dzięki temu masa nie będzie kleiła się do łyżki; • placuszki możesz podać z kefirem lub jogurtem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegetariańskie placuszki warzywno-ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegetariańskie placuszki warzywno-ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegetariańskie placuszki warzywno-ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegetariańskie placuszki warzywno-ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegetariańskie placuszki warzywno-ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegetariańskie placuszki warzywno-ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegetariańskie placuszki warzywno-ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegetariańskie placuszki warzywno-ryżowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej