Wiatraczki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

6

118 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

137 osób wydrukowało

Pobierz pdf

153 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

125 gramów

150 gramów

70 mililitrów

80 gramów

1 opakowanie

300 gramów

2 łyżeczki

dekoracja:

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Roztopioną Kasię wymieszać z mlekiem i cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia i twaróg.

Krok 2

Wszystkie składniki ciasta wymieszać mikserem, następnie przełożyć na stół i szybko zagnieść elastyczne ciasto.

Krok 3

Ciasto rozwałkować na placek grubości 1/2 cm. i pokroić na kwadraty 10x10 cm.

Krok 4

Każdy róg kwadratu naciąć do połowy i co drugi złożyć do środka, lekko docisnąć, aby powstały wiatraczki.

Krok 5

Wiatraczki układać na wyłożonej papierem blaszce i piec w 180 st. C około 20 min.

Krok 6

Upieczone i ostudzone wiatraczki dekorujemy polewą czekoladową i posypkami.

1

Opinie o przepisie

  • Lidia Witer

    Lidia Witer , 06.01.2016

    dalabym mniej proszku do pieczenia

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wiatraczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wiatraczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wiatraczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wiatraczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wiatraczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wiatraczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wiatraczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej