Wiatraczki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

6

114 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

137 osób wydrukowało

Pobierz pdf

153 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

70 mililitrów

80 gramów

1 opakowanie

300 gramów

2 łyżeczki

dekoracja:

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Roztopioną Kasię wymieszać z mlekiem i cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia i twaróg.

Krok 2

Wszystkie składniki ciasta wymieszać mikserem, następnie przełożyć na stół i szybko zagnieść elastyczne ciasto.

Krok 3

Ciasto rozwałkować na placek grubości 1/2 cm. i pokroić na kwadraty 10x10 cm.

Krok 4

Każdy róg kwadratu naciąć do połowy i co drugi złożyć do środka, lekko docisnąć, aby powstały wiatraczki.

Krok 5

Wiatraczki układać na wyłożonej papierem blaszce i piec w 180 st. C około 20 min.

Krok 6

Upieczone i ostudzone wiatraczki dekorujemy polewą czekoladową i posypkami.

1

Opinie o przepisie

  • Lidia Witer

    Lidia Witer

    dalabym mniej proszku do pieczenia

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

Zobacz również