Lody ananasowe z wafelkami "Lodowy wiatrak"
łatwe
14 osób zapisało

Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na środku talerza połóż dużą kulkę lodów brzoskwiniowych, a na niej mniejszą o smaku ananasowym. Całość wstaw do zamrażalnika na 10 minut.
Krok 2
Wytnij z wafli delikatnie nożem z ząbkami 4 skrzydła wiatraka, a następnie wetknij je w ananasową kulkę. Między skrzydłami umieść kolorową drażetkę.
Krok 3
Deser dla dzieci udekoruj żelkami i posypką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody ananasowe z wafelkami "Lodowy wiatrak"
Szukasz inspiracji na deser, który możesz podać w niebanalny sposób? Wykorzystaj ten przepis i przygotuj "lodowy wiatrak". To słodkie połączenie sprawdzi się niemal na każdą okazję: jako podwieczorek, deser po obiedzie lub po prostu słodka przekąska o każdej porze. Planujesz go podać? Nie czekaj i skompletuj składniki. Do wykonania tego deseru potrzebne będą dobrej jakości lody – wykorzystaj swoje ulubione smaki np. brzoskwiniowy, ananasowy, śmietankowy lub truskawkowy. Ułóż je na środku talerza, jedna gałka na drugiej. Lody razem z podstawką wstaw do zamrażarki na kilkanaście minut. Teraz czas na elementy, które nadadzą odpowiedni kształt deserowi. Z wafli wytnij cztery skrzydła wiatraka. Aby uzyskać jeszcze słodszy smak, możesz namoczyć ich końce w roztopionej czekoladzie i pozostawić chwilę do zastygnięcia. Przyczep je do gałek lodowych, a pośrodku umieść kolorową drażetkę. Teraz wystarczy tylko udekorować talerz kolorową posypką, żelkami lub drażami. Deser jest już gotowy – pamiętaj o nim, kiedy będziesz mieć ochotę na coś słodkiego.