Wielkanocna baba maślano-jogurtowa z wiśniami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

50

59 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

341 osób wydrukowało

Pobierz pdf

662 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

125 gramów

4 sztuki

125 gramów

0.5 sztuki

125 gramów

1 łyżeczka

0.5 szklanki

100 gramów

1 łyżka

1 puszka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki ciasta powinny być w tej samej, pokojowej temperaturze. W misce połącz składniki suche takie jak: obie mąki oraz proszek do pieczenia. W mikserze zacznij ubijać Kasię z cukrem na jasną i puszystą masę.

Krok 2

Jak masa będzie napowietrzona, zmniejsz obroty i dodawaj po jednym jajku, następnie ponownie zwiększ obroty, aż składniki się połączą. Czynność powtarzaj kolejno z każdym jajkiem. Następnie dodaj powoli do masy jajecznej jogurt.

Krok 3

Teraz ręcznie dodaj obie mąki i wymieszaj ciasto. Dodaj również wiśnie mrożone i ponownie wymieszaj.

Krok 4

Foremkę do baby wysmaruj margaryną i wysyp bułką tartą. Przelej delikatnie ciasto, wyrównaj i piecz we wcześniej rozgrzanym do 160 stopni piekarniku przez ok. 40 minut.

Krok 5

W tym czasie odsącz wiśnie z syropu. Cukier puder wymieszaj z syropem wiśniowym i sokiem z cytryny, tworząc lukier. Syrop dozuj, aby lukier miał odpowiednią konsystencję. Nadmiar syropu zachowaj.

Krok 6

Wypieczoną babę wyjmij ostrożnie z foremki, przykryj ściereczką lnianą i pozwól, aby ostygła. Następnie polej wiśniowym lukrem i udekoruj wiśniami kandyzowanymi.

Moje Ciasto

Dobra rada:

Do przepisu możesz również wykorzystać inne kandyzowane owoce.

0

Opinie o przepisie

Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wielkanocna baba maślano-jogurtowa z wiśniamiWielkanocna baba maślano-jogurtowa z wiśniami

Święta Wielkanocne to wyjątkowy czas. Coroczne przygotowania zazwyczaj rozpoczyna się od rozplanowania świątecznych posiłków. Zgodnie z tradycją obowiązkowym elementem na wielkanocnym stole jest babka. Kiedyś wypiekano ją w Wielki Piątek w specjalnym piecu chlebowym, a sam proces jej przygotowania traktowano z największą starannością. Uważano nawet, że podczas pieczenia babki należy mówić szeptem, aby nie zaszkodzić ciastu. I choć wierzeń i przesądów jest niemiara, to przepis na mokrą wielkanocną babę maślano-jogurtową z wiśniami jest tylko jeden! Zainspiruj się!

Dla kogo?

Dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni i odtwarzać tradycyjne receptury w zupełnie nowej odsłonie. Wielkanocna baba maślano-jogurtowa z wiśniami idealnie skomponuje się z innymi świątecznymi potrawami.

Na jaką okazję?

Na święta Wielkanocne! To ciekawa alternatywa dla tradycyjnej babki. Czas na nowość! Ta prosta babka wielkanocna musi pojawić się na Twoim stole!

Czy wiesz, że?

Babki wielkanocne po raz pierwszy pojawiły się na polskich stołach w XVII wieku w czasach Rzeczypospolitej Obojga Narodów, a dokładniej w latach panowania Stanisława Augusta Poniatowskiego. Niedługo później rozprzestrzeniły się na całą Europę.

Dla urozmaicenia:

Do przepisu możesz dodać inne kandyzowane owoce.