Wielkanocne ciasteczka .

Autor: natalina4

ratingratingratingratingrating

385

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

125 gramów

1 łyżeczka

1 szczypta

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiać na stolnicę . Dodać 1/3 szklanki cukru pudru , proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy . Składniki dobrze wymieszać , po czym dołożyć margarynę i 3 żółtka . Energicznie wyrobić ciasto , owinąć folią spożywczą i wstawić na co najmniej 30 minut do lodówki .

Krok 2

Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 1/2 cm . Za pomocą foremek z płata wyciąć ciastka w kształcie jajek . Następnie ułożyć je na wyścielonej pergaminem blasze i piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C . Ostudzić na kratce kuchennej .

Krok 3

Z pozostałego cukru pudru , szczypty soli oraz białka przygotować gęsty lukier , po czym podzielić go na porcje i starannie połączyć z barwnikami spożywczymi . Ciasteczka udekorować według uznania kolorowym lukrem i odstawić do całkowitego zastygnięcia polewy .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocne ciasteczka . - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocne ciasteczka . - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocne ciasteczka . - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocne ciasteczka . - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocne ciasteczka . - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocne ciasteczka . - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocne ciasteczka . - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej