Wielkanocne ciasteczka . przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wielkanocne ciasteczka .

Autor: natalina4

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

2 sztuki

250 gramów

1 łyżeczka

200 gramów

125 gramów

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiać na stolnicę . Dodać 1/3 szklanki cukru pudru , proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy . Składniki dobrze wymieszać , po czym dołożyć margarynę i 3 żółtka . Energicznie wyrobić ciasto , owinąć folią spożywczą i wstawić na co najmniej 30 minut do lodówki .

Krok 2

Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 1/2 cm . Za pomocą foremek z płata wyciąć ciastka w kształcie jajek . Następnie ułożyć je na wyścielonej pergaminem blasze i piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C . Ostudzić na kratce kuchennej .

Krok 3

Z pozostałego cukru pudru , szczypty soli oraz białka przygotować gęsty lukier , po czym podzielić go na porcje i starannie połączyć z barwnikami spożywczymi . Ciasteczka udekorować według uznania kolorowym lukrem i odstawić do całkowitego zastygnięcia polewy .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocne ciasteczka . - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocne ciasteczka . - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocne ciasteczka . - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocne ciasteczka . - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocne ciasteczka . - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocne ciasteczka . - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocne ciasteczka . - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wielkanocne ciasteczka . - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej