Wielkanocne ciasteczka . przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wielkanocne ciasteczka .

Autor: natalina4

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

125 gramów

1 łyżeczka

1 szczypta

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiać na stolnicę . Dodać 1/3 szklanki cukru pudru , proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy . Składniki dobrze wymieszać , po czym dołożyć margarynę i 3 żółtka . Energicznie wyrobić ciasto , owinąć folią spożywczą i wstawić na co najmniej 30 minut do lodówki .

Krok 2

Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 1/2 cm . Za pomocą foremek z płata wyciąć ciastka w kształcie jajek . Następnie ułożyć je na wyścielonej pergaminem blasze i piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C . Ostudzić na kratce kuchennej .

Krok 3

Z pozostałego cukru pudru , szczypty soli oraz białka przygotować gęsty lukier , po czym podzielić go na porcje i starannie połączyć z barwnikami spożywczymi . Ciasteczka udekorować według uznania kolorowym lukrem i odstawić do całkowitego zastygnięcia polewy .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocne ciasteczka . - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocne ciasteczka . - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocne ciasteczka . - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocne ciasteczka . - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocne ciasteczka . - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocne ciasteczka . - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocne ciasteczka . - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wielkanocne ciasteczka . - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej