Co włożyć do koszyczka wielkanocnego? Co się daje do święconki?

Kiedy nadchodzi Wielka Sobota i czas święcenia pokarmów, pojawia się dylemat, co włożyć do koszyczka wielkanocnego zgodnie z tradycją. Święconka powinna zawierać wszystko, co zostanie zaserwowane podczas świątecznego śniadania następnego dnia. Dawniej kosze wręcz uginały się od pokarmów, z biegiem czasu ilość specjałów zmniejszyła się do symbolicznych rozmiarów. Niewielkie wiklinowe koszyczki zawierają więc po trochu z każdego rodzaju pokarmu, jaki był święcony niegdyś. Co się wkłada do święconki współcześnie? Oto lista produktów, których nie może w niej zabraknąć!

Jajka w koszyczku wielkanocnym – symbol nowego życia

Jajek absolutnie nie może zabraknąć w waszych święconkach. To właśnie one są najważniejszym symbolem świąt wielkanocnych. Zwiastują odradzające się życie i zwycięstwo nad śmiercią. W koszyczkach powinny zatem królować wielobarwne pisanki, będące niekiedy prawdziwymi arcydziełami. Sposobów na barwienie jajek jest obecnie bardzo dużo, można wykorzystać do tego celu gotowe barwniki, ugotować je w cebuli, soku z buraków, kurkumie lub łupinach z orzecha włoskiego. Bardzo popularne jest także użycie specjalnych farb, którymi możecie wyczarować ulubione wzory.

Chleb – symbol dostatku i obfitości

Chleb jest mocno osadzony w chrześcijańskiej tradycji. Jeśli zastanawiacie się, co trzeba włożyć do koszyczka wielkanocnego, to i on powinien znaleźć w nim zaszczytne miejsce. Dawniejsze obyczaje nakazywały pieczenie różnych rodzajów chleba i umieszczanie w święconce po kawałku z każdego. Dziś jest dużo łatwiej – chleb nie musi być wypiekany własnoręcznie, a malutkie chlebki z makiem, idealnie mieszczące się do koszyczka, można nabyć w każdej piekarni tuż przed Wielką Sobotą. Takie rozwiązanie ma jeszcze jeden plus – chlebek w całości nie jest narażony na obsychanie, kiedy oczekuje na podanie go na stół.

Baranek wielkanocny – z lukru czy z masła?

Baranek z czerwoną chorągiewką oznacza przezwyciężenie zła i odkupienie grzeszników, jest więc obowiązkowym elementem wyposażenia każdej święconki. Najczęściej w koszyczkach znajdują się figurki baranka wykonane z cukru lub masła. Aby zrobić samodzielnie baranka z masła, potrzebna będzie specjalna drewniana foremka, ziarenka pieprzu, listki bukszpanu i rzeżucha. Baranek z cukru wymaga troszkę więcej zaangażowania, ponieważ trzeba przygotować masę cukrową z żelatyny, tłuszczu i cukru pudru. Najczęściej jednak w obydwa rodzaje baranków można zaopatrzyć się w każdym sklepie spożywczym w okresie przedświątecznym.

Jaka wędlina powinna znaleźć się w koszyczku wielkanocnym?

Zastanawiając się, co włożyć do święconki, trzeba także wziąć pod uwagę produkty mięsne. Najczęściej święcone są wyroby wieprzowe, takie jak wędzone, aromatyczne szynki, jak również różnego rodzaju kiełbasy. Najchętniej wybieraną jest kiełbasa biała, którą dodaje się do świątecznego żurku lub barszczu. Jej głównym składnikiem jest mięso wieprzowe oraz przyprawy. Kiełbasę ciemną wybierzcie według własnych upodobań. Dużą popularnością cieszy się kiełbasa jałowcowa, o leśnym zapachu i wyrazistym smaku.

Co do święconki? Jakich przypraw nie może zabraknąć?

Decydując, co trzeba włożyć do koszyczka wielkanocnego, nie można pominąć przypraw, które dodadzą wyrazu spożywanym potrawom na stole wielkanocnym. Należą do nich sól i pieprz. Jak wszystkie potrawy w koszyczku, one także niosą ze sobą symboliczne znaczenia. W święconce nie może także zabraknąć chrzanu. Dodaje się go do świątecznej kiełbasy podczas śniadania, zatem to także obowiązkowa pozycja wśród święconych potraw. Co się daje do święconki oprócz wymienionych produktów? Naturalnie słodkie wypieki!

Wielkanocne baby i inne słodkie przysmaki w święconce

To najczęściej one grają pierwsze skrzypce jako deser po śniadaniu wielkanocnym. Babka piaskowa, czy ciasto marmurkowe to wypieki typowo świąteczne, które są nie tylko smaczne, ale i będą prawdziwą ozdobą stołu. Jeśli zastanawiacie się nad tym, co do święconki, lista słodkości nie jest zbyt długa. W koszyczku może znaleźć się także mazurek kajmakowy, jeden z tradycyjnych deserów wielkanocnych. Często wkłada się także zajączki lub jajka z czekolady, chociaż one nie mają nic wspólnego z chrześcijańską symboliką i są dodawane raczej jako ozdoba lub zwiastun nadchodzącej wiosny.