Wielkanocne kremowo-czekoladowe babeczki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

13

415 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

214 osób wydrukowało

Pobierz pdf

340 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 sztuki

30 gramów

80 gramów

110 gramów

1 łyżeczka

2 łyżki

dekoracja:

1 opakowanie

krem:

40 gramów

100 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ubij Kasię z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj jajka, wciąż ubijając.

Wielkanocne kremowo-czekoladowe babeczki - Krok 1

Krok 2

Dodaj powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i wanilią i mieszaj, aż ciasto się połączy.

Wielkanocne kremowo-czekoladowe babeczki - Krok 2

Krok 3

Dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i delikatnie wymieszaj łyżką.

Wielkanocne kremowo-czekoladowe babeczki - Krok 3

Krok 4

W kąpieli wodnej rozpuść ciemną czekoladę.

Wielkanocne kremowo-czekoladowe babeczki - Krok 4

Krok 5

Zmiksuj Kasię z drobnoziarnistym cukrem, aż do rozpuszczenia cukru. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i delikatnie wymieszaj do połączenia składników.

Wielkanocne kremowo-czekoladowe babeczki - Krok 5

Krok 6

Włóż papilotki do formy na muffiny i nałóż do nich ciasto do ¾ wysokości. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180C. Wyjmij babeczki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Wielkanocne kremowo-czekoladowe babeczki - Krok 6

Krok 7

Nałóż krem na babeczki za pomocą rękawa cukierniczego lub strzykawki. Na wierzchu ułóż M&M's lub Lentilky.

Wielkanocne kremowo-czekoladowe babeczki - Krok 7
2

Opinie o przepisie

  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak

    Doobree

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Plz

    Jacek Plz

    dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wielkanocne kremowo-czekoladowe babeczkiWielkanocne kremowo-czekoladowe babeczki

Na Twoim wielkanocnym stole z pewnością znajdzie się miejsce na intensywnie czekoladowe babeczki z kremem, które nie tylko świetnie smakują, ale są także ozdobne. To zasługa dekoracji z czekoladowego kremu i kolorowych cukierków. Do przygotowania babeczek będziesz potrzebować mąki pszennej zmieszanej z proszkiem do pieczenia, kakao, drobnego cukru do wypieków oraz jajek. Zmiksuj składniki na jednolitą masę, a żeby smak ciasta był bardziej wyrazisty, dodaj do niego także rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Nakładaj ciasto do papilotek, umieszczonych w blaszce do pieczenia muffinek. Upieczone babeczki odstaw, aby przestygły. Kolejnym krokiem jest przygotowanie kremu czekoladowego, do którego bazą będzie rozpuszczona czekolada – gorzka lub deserowa, połączona z roztopioną kostką do pieczenia i cukrem pudrem. Wymieszaj je za pomocą miksera, aż do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Przełóż ją do rękawa cukierniczego i wyciskaj na wierzch babeczek. Na czubku kremu układaj po kilka kolorowych drażetek. Koniecznie sprawdź ten przepis.