Wielkanocne polskie jaja przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wielkanocne polskie jaja

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

2 łyżki

6 sztuk

0.5 pęczka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzybki namocz wcześniej w wodzie. Zagotuj duś do miękkości.

Krok 2

Posiekaj grzyki w drobne kawałki, tak samo cebulkę, podsmaż.

Krok 3

W tym czasie ugotuj na twardo jajka, obierz ze skorupek, rozetnij na połówki.

Krok 4

Delikatnie wyjmij żółtko, posiekaj, wymieszaj z grzybami, cebulką, dopraw.

Krok 5

Formuj masę w kulki. Panieruj w bułce tartej i smaż na oleju na złoty kolor.

Krok 6

Białka ułóż na półmisku, a w miejsce po żółtkach włóż grzybowe kotleciki.

Krok 7

Udekoruj wielkanocne jaja natką pietruszki i podawaj na stół.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocne polskie jaja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocne polskie jaja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocne polskie jaja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocne polskie jaja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocne polskie jaja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocne polskie jaja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocne polskie jaja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wielkanocne polskie jaja - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej