
Składniki
0.5 sztuki
2 łyżki
6 sztuk
0.5 pęczka
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzybki namocz wcześniej w wodzie. Zagotuj duś do miękkości.
Krok 2
Posiekaj grzyki w drobne kawałki, tak samo cebulkę, podsmaż.
Krok 3
W tym czasie ugotuj na twardo jajka, obierz ze skorupek, rozetnij na połówki.
Krok 4
Delikatnie wyjmij żółtko, posiekaj, wymieszaj z grzybami, cebulką, dopraw.
Krok 5
Formuj masę w kulki. Panieruj w bułce tartej i smaż na oleju na złoty kolor.
Krok 6
Białka ułóż na półmisku, a w miejsce po żółtkach włóż grzybowe kotleciki.
Krok 7
Udekoruj wielkanocne jaja natką pietruszki i podawaj na stół.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej