
Składniki
1 łyżeczka
3 łyżki
null szczypt
null szczypt
500 gramów
2 sztuki
1.5 kilograma
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj czosnek i majeranek, dopraw solą, pieprzem i 1 łyżką oleju, Wymieszaj.
Krok 2
Mięso natrzyj przygotowaną marynatą i wstaw na 2 godziny do lodówki.
Krok 3
Następnie długim nożem natnij w mięsie szeroka kieszeń.
Krok 4
Śliwki poprzecinaj na połowy i usuń pestki. Oprósz je majerankiem, pieprzem i włóż do kieszeni wyciętych w mięsie. Otwór zepnij wykałaczkami.
Krok 5
Mięso obsmaż na oleju a następnie ułóż w brytfannie , obłóż pozostałymi śliwkami i piecz 90 minut w 200 stopniach, polewając kilkoma łyżkami wody a następnie wytworzonym sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej