Wilgotna babka cytrynowa

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

30

421 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1012 osób wydrukowało

Pobierz pdf

875 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

4 sztuki

0.5 szklanki

1 szklanka

0.5 szklanki

1 łyżeczka

1 opakowanie

lukier:

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Formę do babek wytłuścić i wysypać bułkę tartą.

Krok 2

Cały czas mieszając, dodawać kolejno mąkę, kisiel i proszek do pieczenia, następnie wlewać małymi porcjami olej, a na koniec wsypać startą skórkę i kilka kropel cytrynowego olejku.

Krok 3

Jajka ubić z cukrem "na puch".

7

Opinie o przepisie

  • Lucyna Tomaszko

    Lucyna Tomaszko, 14.04.2019

    Na jaką formę to jest Duża mała bo 1 szkl. Mąki to chyba mała babka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja  Kalisz

    Patrycja Kalisz, 20.09.2018

    no przecież pisze jak byk, 60 min i 180°

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Plutowska

    Agnieszka Plutowska, 26.03.2018

    przepis niekompletny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julka Kucewicz

    Julka Kucewicz, 15.11.2017

    I góry jest podane 60 minut w 180°

    Odpowiedz Odpowiedz
  • kamil buk

    kamil buk, 12.10.2017

    wyszedł mi węgiel bo nie było czasu ani temperatury pieczenia i wogóle nie skończony przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • BARBARA BANAS

    BARBARA BANAS, 26.03.2017

    Napewno zrobię ją na swięta wygląda apetycznie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Kiełtyka

    Ania Kiełtyka, 07.02.2016

    przepis nie skonczony. nie ma czasu pieczenia. Do kitu!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wilgotna babka cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wilgotna babka cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wilgotna babka cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wilgotna babka cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wilgotna babka cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wilgotna babka cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wilgotna babka cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wilgotna babka cytrynowaWilgotna babka cytrynowa

Bez babki trudno sobie wyobrazić Wielkanoc. Przepisów na nią jest wiele, ale jak to zwykle bywa – najlepiej wybrać ten najprostszy i sprawdzony. Przepis na wilgotną babkę cytrynową do trudnych nie należy, a cytrynowy aromat ciasta roznosi się po całym domu. Palce lizać!

Dla kogo?

Wilgotna babka cytrynowa będzie idealnym rozwiązaniem, jeśli poszukujesz tradycyjnej receptury na babkę świąteczną. Na pewno nie pożałujesz!

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na Wielkanoc, bo to właśnie wtedy pieczemy najwięcej babek. Jednak nie musisz czekać na specjalną uroczystość, gdyż mokra babka cytrynowa sprawdzi się również bez okazji.

Czy wiesz, że?

Wierzch babek lubi się spiekać, zanim cała reszta ciasta będzie gotowa. Jeśli zauważysz coś takiego, przykryj babkę papierem do pieczenia, a zminimalizujesz ten proces.

Dla urozmaicenia:

Babkę cytrynową możesz polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Wybierz to, co lubisz najbardziej!