
Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
1 łyżeczka
3 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
700 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w dużą (3x3 cm) kostkę. Czosnek obierz i rozgnieć ząbki. Cebulę pokrój w cząstki.

Krok 2
Wino wymieszaj dokładnie z Gulaszem Knorr, dodaj cebulę oraz czosnek, ziarna pieprzu oraz liście.

Krok 3
Mięso przełóż do glinianego naczynia (jeśli nie masz takiego, użyj żeliwnego garnka lub po prostu zwykłego naczynia żaroodpornego) i zalej przygotowaną zalewą.

Krok 4
Do garnka włóż jeszcze zioła – szałwię oraz rozmaryn a następnie przykryj je i wstaw do nagrzanego do 160 st. C piekarnika, duś gulasz przez ok. 1,5 - 2 godziny. Gotowy gulasz podawaj z pieczywem lub polentą.


Dobra rada:
Możesz użyć mniejszą ilość wina – wtedy zastąp je bulionem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Włoski gulasz Peposo
Gulasz Peposo to danie pochodzące z Toskanii, a dokładnie z miasteczka Impruneta niedaleko Florencji. Rokrocznie odbywa się tam festiwal tego dania. Jego bazą jest mięso wołowe z dodatkiem dużej ilości pieprzu. W przypadku mięsnych potraw duże znaczenie ma dobór ziół. To one wzmacniają smak mięsa i nadają mu odpowiedni aromat. Do wołowiny najlepiej pasuje aromatyczna szałwia, rozmaryn oraz tymianek. Według klasycznej receptury poza składnikami, istotny jest również wybór garnka, w którym przyrządzana jest potrawa. Aby uzyskać smak, który będzie przypominał ten z oryginalnej wersji gulaszu, polecamy użyć glinianego naczynia do duszenia wymieszanych składników. Zastanawiasz się, z czym podawać to danie? Najlepiej smakuje z chlebem, jednak z powodzeniem możesz podać je także z ciemnym ryżem, ziemniakami lub makaronem. Na koniec pamiętaj, że podobnie jak grochówka czy bigos, potrawa równie dobrze smakuje na drugi dzień. Przygotuj gulasz według naszego przepisu i koniecznie podziel się swoją opinią.



































