Włoskie kluski chlebowe w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoskie kluski chlebowe w sosie pomidorowym

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1

150 gramów

2 sztuki

50 gramów

0.5 szklanki

25 gramów

1 sztuka

2 łyżki

0.5 pęczka

1 szczypta

1

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Chleb, mleko i masło zmiksuj na jednolita masę. Dodaj posiekaną szałwię, pokrojona w cienkie paski szynkę, jajko, gałkę i pieprz. Dodaj mąkę i zagnieć ciasto. Z ciasta ulep małe kulki o średnicy ok. 3 cm.

Krok 2

We wrzącym litrze wody rozpuść kostkę Knorr. Uformowane kulki gotuj w przygotowanym bulionie 10 min.

Krok 4

Gotowy sos dopraw do smaku. Całość wymieszaj. Odcedzone kluseczki podawaj z sosem posypane natką pietruszki.

Krok 3

Cebulę i czosnek posiekaj drobno, następnie w osobnym rondelku przesmaż razem, dodaj przecier i 200 ml bulionu z gotowania kulek. Gotuj kilka minut na małym ogniu.

garlic

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoskie kluski chlebowe w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoskie kluski chlebowe w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoskie kluski chlebowe w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoskie kluski chlebowe w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoskie kluski chlebowe w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoskie kluski chlebowe w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoskie kluski chlebowe w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoskie kluski chlebowe w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej