Włoskie kluski chlebowe w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoskie kluski chlebowe w sosie pomidorowym

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

0.5 szklanki

2 łyżki

1

1

25 gramów

0.5 pęczka

2 sztuki

50 gramów

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Chleb, mleko i masło zmiksuj na jednolita masę. Dodaj posiekaną szałwię, pokrojona w cienkie paski szynkę, jajko, gałkę i pieprz. Dodaj mąkę i zagnieć ciasto. Z ciasta ulep małe kulki o średnicy ok. 3 cm.

Krok 2

We wrzącym litrze wody rozpuść kostkę Knorr. Uformowane kulki gotuj w przygotowanym bulionie 10 min.

Krok 4

Gotowy sos dopraw do smaku. Całość wymieszaj. Odcedzone kluseczki podawaj z sosem posypane natką pietruszki.

Krok 3

Cebulę i czosnek posiekaj drobno, następnie w osobnym rondelku przesmaż razem, dodaj przecier i 200 ml bulionu z gotowania kulek. Gotuj kilka minut na małym ogniu.

garlic

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoskie kluski chlebowe w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoskie kluski chlebowe w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoskie kluski chlebowe w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoskie kluski chlebowe w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoskie kluski chlebowe w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoskie kluski chlebowe w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoskie kluski chlebowe w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoskie kluski chlebowe w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Zupa kapuśniak
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej