Włoskie kluski chlebowe w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoskie kluski chlebowe w sosie pomidorowym

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

0.5 szklanki

2 łyżki

1

1

25 gramów

0.5 pęczka

2 sztuki

50 gramów

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Chleb, mleko i masło zmiksuj na jednolita masę. Dodaj posiekaną szałwię, pokrojona w cienkie paski szynkę, jajko, gałkę i pieprz. Dodaj mąkę i zagnieć ciasto. Z ciasta ulep małe kulki o średnicy ok. 3 cm.

Krok 2

We wrzącym litrze wody rozpuść kostkę Knorr. Uformowane kulki gotuj w przygotowanym bulionie 10 min.

Krok 4

Gotowy sos dopraw do smaku. Całość wymieszaj. Odcedzone kluseczki podawaj z sosem posypane natką pietruszki.

Krok 3

Cebulę i czosnek posiekaj drobno, następnie w osobnym rondelku przesmaż razem, dodaj przecier i 200 ml bulionu z gotowania kulek. Gotuj kilka minut na małym ogniu.

garlic

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoskie kluski chlebowe w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoskie kluski chlebowe w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoskie kluski chlebowe w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoskie kluski chlebowe w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoskie kluski chlebowe w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoskie kluski chlebowe w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoskie kluski chlebowe w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoskie kluski chlebowe w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej