Przepisy na Ciasta - z kremem, owocami, tradycyjne | Przepisy.pl | Przepisy.pl pixel

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - CiastaCiasta

Ciasta królują wśród innych słodkości. Nic w tym dziwnego. Pyszne ciasta bez problemu przyciągają uwagę swoim wyglądem, kuszą smacznymi dodatkami. Ze względu na mnogość przepisów i rozmaitość składników, dla każdego znajdzie się coś pysznego! Nawet dla osób, które w kuchni spędzają mało czasu. Na naszej stronie znajdziesz mnóstwo pomysłów na proste ciasta dla początkujących. Przygotowane na blasze, są łatwe do podzielenia i przechowywania. Na wiosnę, lato i początek jesieni szczególnie warte polecenia są ciasta z dodatkiem sezonowych owoców. Użyj ich do słodkich wypieków drożdżowych. Do ich przyrządzenia potrzebujesz rozczynu sporządzonego z mleka, mąki, gęstej śmietany, cukru i drożdży. Dobrze zagniecione ciasto, przykryte czystą ściereczką, należy odstawić w ciepłe miejsce do momentu wyrośnięcia. Rozwałkowane wystarczy przełożyć na blachę. Na wierzchu możesz położyć swoje ulubione owoce. Jabłka pokrojone w półksiężyce lub wcześniej podsmażone będą dobrze smakować z dodatkiem cynamonu. Z ciastem drożdżowym doskonale będą komponować się także czerwone porzeczki, jeżyny i jagody. Po jego upieczeniu wystarczy posypać je cukrem pudrem. Owoce możesz wykorzystywać także jako element ozdobny. W zimie za nadzienie doskonale posłużą Ci powidła, dżemy i marmolady. Sprawdzą się także owoce suszone lub w zalewie. Trzeba je jednak wcześniej namoczyć lub dokładnie odsączyć. Dobrym wyborem, niezależnie od pory roku, będą też ciasta z masami oraz galaretkami. W zależności od preferencji przygotuj masę tiramisu, budyniową, orzechową lub sernikową. Do jej przyrządzenia niezbędna może okazać się słodka śmietanka bądź margaryna do pieczenia. Masę przełóż na jasny lub ciemny biszkopt. Galaretki urozmaicają smak oraz równoważą słodkość kremów. Z ciastami dobrze komponują się też orzechy, wiórki kokosowe i bakalie. Słodkim ciastom możesz nadawać dowolne formy. Najczęściej do pieczenia wykorzystuje się prostokątne lub kwadratowe blachy. Warto je wcześniej posmarować margaryną lub wyłożyć papierem do pieczenia. Dzięki temu ciasto się nie przyklei i z łatwością je przełożysz na talerze. Polecamy również formy do rolad i tortów. Jaki jest Twój ulubiony przepis na ciasto? Sprawdź przepisy polecane w tej kategorii i podziel się swoimi uwagami! Pamiętaj! Ciasto ciastu nierówne, jednak ciężko przejść obok nich obojętnie. Szczególnie gdy przed nosem pojawi się mnóstwo inspiracji na pyszne i łatwe ciasta. Przepisy na naszej stronie takie właśnie są, zatem zapraszamy do przejrzenia różnych propozycji.