Z makiem

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

126 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 szklanka

4 sztuki

1 szczypta

0.5 litra

1

30 dekagramów

4 dekagramy

2 sztuki

masa makowa:

1 opakowanie

0.5 szklanki

0.5 kilograma

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 2

Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać sól, jajko i żółtka, cukier, letnie mleko oraz roztopioną i przestudzoną margarynę.

Krok 3

Ciasto wyrabiać, aż będzie odchodzić od rąk i od miski.

Krok 4

Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Krok 5

Gdy podrośnie, dodać rodzynki.

Krok 6

Wyrobić.

Krok 7

Mak opłukać, zalać gorącym mlekiem, gotować 40 minut.

Krok 8

Odsączyć, przestudzić, zmielić 2-3 razy.

Krok 9

Margarynę rozpuścić, dodać miód, cukier, aromat, bakalie i jajka.

Krok 10

Mieszając dodawać mak.

Krok 11

Na stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt, rozsmarować mak, zwinąć rulon.

Krok 12

Ciasto przełożyć do długiej blaszki, posmarować roztrzepanym jajkiem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Krok 13

Piec w 190 stopniach.

Krok 14

Następnie polać polewą czekoladową, posypać wiórkami.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej