Zapiekane pieczarki z cebulą, jalapeno i masełkiem czosnkowym
łatwe
24 osoby zapisały

Składniki
50 dekagramów
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miękkiego masła kruszymy kostkę czosnkową, dobrze rozrabiamy widelcem i wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Krok 2
Cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie aż stanie się szklista. Papryczkę jalapeno pozbawiamy pestek i siekamy najdrobniej jak się da.
Krok 3
Pieczarki myjemy, kroimy w plastry, przekładamy do dużej miski, oprószamy solą i pieprzem. Do pieczarek dodajemy zeszkloną cebulę i ostrą papryczkę. Wszystko mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego dobrze dociskając.
Krok 4
Masło czosnkowe wyjmujemy z lodówki i wycinamy z niego nieduże wiórki, które układamy na całej powierzchni grzybów ułożonych w naczyniu.
Krok 5
Zapiekamy ok 30 min w 180st.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej