Zapiekane pieczarki z cebulą, jalapeno i masełkiem czosnkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane pieczarki z cebulą, jalapeno i masełkiem czosnkowym

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

3

heart
14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miękkiego masła kruszymy kostkę czosnkową, dobrze rozrabiamy widelcem i wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Krok 2

Cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie aż stanie się szklista. Papryczkę jalapeno pozbawiamy pestek i siekamy najdrobniej jak się da.

Krok 3

Pieczarki myjemy, kroimy w plastry, przekładamy do dużej miski, oprószamy solą i pieprzem. Do pieczarek dodajemy zeszkloną cebulę i ostrą papryczkę. Wszystko mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego dobrze dociskając.

Krok 4

Masło czosnkowe wyjmujemy z lodówki i wycinamy z niego nieduże wiórki, które układamy na całej powierzchni grzybów ułożonych w naczyniu.

Krok 5

Zapiekamy ok 30 min w 180st.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane pieczarki z cebulą, jalapeno i masełkiem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane pieczarki z cebulą, jalapeno i masełkiem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane pieczarki z cebulą, jalapeno i masełkiem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane pieczarki z cebulą, jalapeno i masełkiem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane pieczarki z cebulą, jalapeno i masełkiem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane pieczarki z cebulą, jalapeno i masełkiem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane pieczarki z cebulą, jalapeno i masełkiem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane pieczarki z cebulą, jalapeno i masełkiem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej