Zapiekane pieczarki z cebulą, jalapeno i masełkiem czosnkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane pieczarki z cebulą, jalapeno i masełkiem czosnkowym

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

3

heart
14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miękkiego masła kruszymy kostkę czosnkową, dobrze rozrabiamy widelcem i wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Krok 2

Cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie aż stanie się szklista. Papryczkę jalapeno pozbawiamy pestek i siekamy najdrobniej jak się da.

Krok 3

Pieczarki myjemy, kroimy w plastry, przekładamy do dużej miski, oprószamy solą i pieprzem. Do pieczarek dodajemy zeszkloną cebulę i ostrą papryczkę. Wszystko mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego dobrze dociskając.

Krok 4

Masło czosnkowe wyjmujemy z lodówki i wycinamy z niego nieduże wiórki, które układamy na całej powierzchni grzybów ułożonych w naczyniu.

Krok 5

Zapiekamy ok 30 min w 180st.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane pieczarki z cebulą, jalapeno i masełkiem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane pieczarki z cebulą, jalapeno i masełkiem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane pieczarki z cebulą, jalapeno i masełkiem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane pieczarki z cebulą, jalapeno i masełkiem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane pieczarki z cebulą, jalapeno i masełkiem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane pieczarki z cebulą, jalapeno i masełkiem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane pieczarki z cebulą, jalapeno i masełkiem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane pieczarki z cebulą, jalapeno i masełkiem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej