Zapiekane pieczarki z cebulą, jalapeno i masełkiem czosnkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane pieczarki z cebulą, jalapeno i masełkiem czosnkowym

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

3

heart
14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miękkiego masła kruszymy kostkę czosnkową, dobrze rozrabiamy widelcem i wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Krok 2

Cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie aż stanie się szklista. Papryczkę jalapeno pozbawiamy pestek i siekamy najdrobniej jak się da.

Krok 3

Pieczarki myjemy, kroimy w plastry, przekładamy do dużej miski, oprószamy solą i pieprzem. Do pieczarek dodajemy zeszkloną cebulę i ostrą papryczkę. Wszystko mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego dobrze dociskając.

Krok 4

Masło czosnkowe wyjmujemy z lodówki i wycinamy z niego nieduże wiórki, które układamy na całej powierzchni grzybów ułożonych w naczyniu.

Krok 5

Zapiekamy ok 30 min w 180st.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane pieczarki z cebulą, jalapeno i masełkiem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane pieczarki z cebulą, jalapeno i masełkiem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane pieczarki z cebulą, jalapeno i masełkiem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane pieczarki z cebulą, jalapeno i masełkiem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane pieczarki z cebulą, jalapeno i masełkiem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane pieczarki z cebulą, jalapeno i masełkiem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane pieczarki z cebulą, jalapeno i masełkiem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane pieczarki z cebulą, jalapeno i masełkiem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej