Zapiekane tortille z grzybowym kaszotto

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

168 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

52 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

6 sztuk

8 sztuk

6 sztuk

1 opakowanie

1 pęczek

1 szczypta

25 gramów

50 gramów

3 łyżki

6 sztuk

2 łyżki

5 łyżek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby suszone zalej 250 ml gorącej wody i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odsącz je i pokrój w cienkie paseczki. Pomidory również pokrój jednakowo. Cebulę pokrój w kostkę a natkę posiekaj. Pieczarki pokrój w „ósemki”. Ziarno słonecznika upraż na patelni.

Zapiekane tortille z grzybowym kaszotto - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę, posiekany czosnek, dodaj grzyby, pomidory oraz pieczarki i smaż chwilę razem. Następnie wsyp zawartość opakowania Knorr i wymieszaj. Całość zalej grzybowym wywarem i gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Dodaj śmietanę i wystudź.

Zapiekane tortille z grzybowym kaszotto - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie do kaszy dodaj parmezan i natkę pietruszki. Wymieszaj, dodaj pestki słonecznika i dopraw do smaku.

Zapiekane tortille z grzybowym kaszotto - Krok 3

Krok 4

Przygotowany farsz nałóż na placki tortilli i zawiń w kopert tak, aby farsz nie wydostawał się na zewnątrz.

Zapiekane tortille z grzybowym kaszotto - Krok 4

Krok 5

Zawinięte tortille ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blasze, posyp żółtym serem i zapiecz na rumiany kolor w nagrzanym do 180 st. C piekarniku – 8 minut. Podawaj na ciepło z łyżką kwaśnej śmietany.

Zapiekane tortille z grzybowym kaszotto - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do tortilli możesz przygotować sos -grzybowy, pieczarkowy a może z pleśniowego sera ? Każdy z nich jest idealny a wybór zależy od Ciebie!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane tortille z grzybowym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane tortille z grzybowym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane tortille z grzybowym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane tortille z grzybowym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane tortille z grzybowym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane tortille z grzybowym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane tortille z grzybowym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane tortille z grzybowym kaszottoZapiekane tortille z grzybowym kaszotto

Czy przygotowanie imprezowego menu potrafi zająć Ci czasem dużo czasu? Przychodzimy z pomocą! Zapiekane tortille z grzybowym kaszotto to coś, czego na pewno jeszcze do tej pory nie kosztowałeś. Wypróbuj ten przepis już dziś!

Dla kogo?

Zapiekane tortille z grzybowym kaszotto przypadną do gustu miłośnikom dań z grzybami. Podane w formie chrupiącej tortilli, nadadzą tradycyjnym, grzybowym smakom oryginalności.

Na jaką okazję?

Zapiekane tortille z kaszotto świetnie sprawdzą się jako opcja na niespieszny, weekendowy obiad.

Czy wiesz, że?

Pomysł na suszone pomidory przywędrował do Polski z Włoch. Można je zrobić również samodzielnie w domu!

Dla urozmaicenia:

Zapiekane tortille podawać możesz z dowolnym sosem. Czosnkowy, paprykowy, salsa – wybierz ten, na który akurat dziś masz ochotę.