Zapiekane tortille z grzybowym kaszotto
łatwe
92 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
2 sztuki
6 sztuk
8 sztuk
6 sztuk
1 opakowanie
1 pęczek
1 szczypta
25 gramów
50 gramów
3 łyżki
6 sztuk
2 łyżki
5 łyżek
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby suszone zalej 250 ml gorącej wody i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odsącz je i pokrój w cienkie paseczki. Pomidory również pokrój jednakowo. Cebulę pokrój w kostkę a natkę posiekaj. Pieczarki pokrój w „ósemki”. Ziarno słonecznika upraż na patelni.

Krok 2
Na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę, posiekany czosnek, dodaj grzyby, pomidory oraz pieczarki i smaż chwilę razem. Następnie wsyp zawartość opakowania Knorr i wymieszaj. Całość zalej grzybowym wywarem i gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Dodaj śmietanę i wystudź.

Krok 3
Po tym czasie do kaszy dodaj parmezan i natkę pietruszki. Wymieszaj, dodaj pestki słonecznika i dopraw do smaku.

Krok 4
Przygotowany farsz nałóż na placki tortilli i zawiń w kopert tak, aby farsz nie wydostawał się na zewnątrz.

Krok 5
Zawinięte tortille ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blasze, posyp żółtym serem i zapiecz na rumiany kolor w nagrzanym do 180 st. C piekarniku – 8 minut. Podawaj na ciepło z łyżką kwaśnej śmietany.


Dobra rada:
Do tortilli możesz przygotować sos -grzybowy, pieczarkowy a może z pleśniowego sera ? Każdy z nich jest idealny a wybór zależy od Ciebie!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekane tortille z grzybowym kaszotto
Czy przygotowanie imprezowego menu potrafi zająć Ci czasem dużo czasu? Przychodzimy z pomocą! Zapiekane tortille z grzybowym kaszotto to coś, czego na pewno jeszcze do tej pory nie kosztowałeś. Wypróbuj ten przepis już dziś!
Dla kogo?
Zapiekane tortille z grzybowym kaszotto przypadną do gustu miłośnikom dań z grzybami. Podane w formie chrupiącej tortilli, nadadzą tradycyjnym, grzybowym smakom oryginalności.
Na jaką okazję?
Zapiekane tortille z kaszotto świetnie sprawdzą się jako opcja na niespieszny, weekendowy obiad.
Czy wiesz, że?
Pomysł na suszone pomidory przywędrował do Polski z Włoch. Można je zrobić również samodzielnie w domu!
Dla urozmaicenia:
Zapiekane tortille podawać możesz z dowolnym sosem. Czosnkowy, paprykowy, salsa – wybierz ten, na który akurat dziś masz ochotę.