Zapiekane tortille z grzybowym kaszotto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane tortille z grzybowym kaszotto

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

225 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

56 osób wydrukowało

Pobierz pdf

72 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

6 sztuk

8 sztuk

6 sztuk

1 opakowanie

1 pęczek

1 szczypta

25 gramów

50 gramów

3 łyżki

6 sztuk

2 łyżki

5 łyżek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby suszone zalej 250 ml gorącej wody i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odsącz je i pokrój w cienkie paseczki. Pomidory również pokrój jednakowo. Cebulę pokrój w kostkę a natkę posiekaj. Pieczarki pokrój w „ósemki”. Ziarno słonecznika upraż na patelni.

Zapiekane tortille z grzybowym kaszotto - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę, posiekany czosnek, dodaj grzyby, pomidory oraz pieczarki i smaż chwilę razem. Następnie wsyp zawartość opakowania Knorr i wymieszaj. Całość zalej grzybowym wywarem i gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Dodaj śmietanę i wystudź.

Zapiekane tortille z grzybowym kaszotto - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie do kaszy dodaj parmezan i natkę pietruszki. Wymieszaj, dodaj pestki słonecznika i dopraw do smaku.

Zapiekane tortille z grzybowym kaszotto - Krok 3

Krok 4

Przygotowany farsz nałóż na placki tortilli i zawiń w kopert tak, aby farsz nie wydostawał się na zewnątrz.

Zapiekane tortille z grzybowym kaszotto - Krok 4

Krok 5

Zawinięte tortille ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blasze, posyp żółtym serem i zapiecz na rumiany kolor w nagrzanym do 180 st. C piekarniku – 8 minut. Podawaj na ciepło z łyżką kwaśnej śmietany.

Zapiekane tortille z grzybowym kaszotto - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do tortilli możesz przygotować sos -grzybowy, pieczarkowy a może z pleśniowego sera ? Każdy z nich jest idealny a wybór zależy od Ciebie!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane tortille z grzybowym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane tortille z grzybowym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane tortille z grzybowym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane tortille z grzybowym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane tortille z grzybowym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane tortille z grzybowym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane tortille z grzybowym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane tortille z grzybowym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane tortille z grzybowym kaszottoZapiekane tortille z grzybowym kaszotto

Czy przygotowanie imprezowego menu potrafi zająć Ci czasem dużo czasu? Przychodzimy z pomocą! Zapiekane tortille z grzybowym kaszotto to coś, czego na pewno jeszcze do tej pory nie kosztowałeś. Wypróbuj ten przepis już dziś!

Dla kogo?

Zapiekane tortille z grzybowym kaszotto przypadną do gustu miłośnikom dań z grzybami. Podane w formie chrupiącej tortilli, nadadzą tradycyjnym, grzybowym smakom oryginalności.

Na jaką okazję?

Zapiekane tortille z kaszotto świetnie sprawdzą się jako opcja na niespieszny, weekendowy obiad.

Czy wiesz, że?

Pomysł na suszone pomidory przywędrował do Polski z Włoch. Można je zrobić również samodzielnie w domu!

Dla urozmaicenia:

Zapiekane tortille podawać możesz z dowolnym sosem. Czosnkowy, paprykowy, salsa – wybierz ten, na który akurat dziś masz ochotę.