Zapiekane tortille z grzybowym kaszotto
łatwe
92 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
2 sztuki
6 sztuk
8 sztuk
6 sztuk
1 opakowanie
1 pęczek
1 szczypta
25 gramów
50 gramów
3 łyżki
6 sztuk
2 łyżki
5 łyżek
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby suszone zalej 250 ml gorącej wody i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odsącz je i pokrój w cienkie paseczki. Pomidory również pokrój jednakowo. Cebulę pokrój w kostkę a natkę posiekaj. Pieczarki pokrój w „ósemki”. Ziarno słonecznika upraż na patelni.

Krok 2
Na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę, posiekany czosnek, dodaj grzyby, pomidory oraz pieczarki i smaż chwilę razem. Następnie wsyp zawartość opakowania Knorr i wymieszaj. Całość zalej grzybowym wywarem i gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Dodaj śmietanę i wystudź.

Krok 3
Po tym czasie do kaszy dodaj parmezan i natkę pietruszki. Wymieszaj, dodaj pestki słonecznika i dopraw do smaku.

Krok 4
Przygotowany farsz nałóż na placki tortilli i zawiń w kopert tak, aby farsz nie wydostawał się na zewnątrz.

Krok 5
Zawinięte tortille ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blasze, posyp żółtym serem i zapiecz na rumiany kolor w nagrzanym do 180 st. C piekarniku – 8 minut. Podawaj na ciepło z łyżką kwaśnej śmietany.


Dobra rada:
Do tortilli możesz przygotować sos -grzybowy, pieczarkowy a może z pleśniowego sera ? Każdy z nich jest idealny a wybór zależy od Ciebie!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekane tortille z grzybowym kaszotto
Czy przygotowanie imprezowego menu potrafi zająć Ci czasem dużo czasu? Przychodzimy z pomocą! Zapiekane tortille z grzybowym kaszotto to coś, czego na pewno jeszcze do tej pory nie kosztowałeś. Wypróbuj ten przepis już dziś!
Dla kogo?
Zapiekane tortille z grzybowym kaszotto przypadną do gustu miłośnikom dań z grzybami. Podane w formie chrupiącej tortilli, nadadzą tradycyjnym, grzybowym smakom oryginalności.
Na jaką okazję?
Zapiekane tortille z kaszotto świetnie sprawdzą się jako opcja na niespieszny, weekendowy obiad.
Czy wiesz, że?
Pomysł na suszone pomidory przywędrował do Polski z Włoch. Można je zrobić również samodzielnie w domu!
Dla urozmaicenia:
Zapiekane tortille podawać możesz z dowolnym sosem. Czosnkowy, paprykowy, salsa – wybierz ten, na który akurat dziś masz ochotę.