Zapiekane wegetariańskie gołąbki z kapustą pekińską przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane wegetariańskie gołąbki z kapustą pekińską

Autor: Mendi13

ratingratingratingratingrating

4

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 litr

1 szczypta

6 łyżek

1 łyżeczka

4 sztuki

1 sztuka

6 łyżek

1 sztuka

2 szczypty

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte warzywa(marchew seler pietruszka) starkować na grubych oczkach. pieczarki i cebulkę drobno pokoić i dorzucić do warzyw.Z 10 Liści kapusty pekińskiej odkrajamy twardą białą część i skrajamy ją w kosteczkę -dorzucamy do farszu ( pozostałą zieloną miękką część liścia - ok połowa liścia - odkładamy do zawijania). Do farszu dorzucamy 4 jaja, 2 torebki ryżu , 6 łyżek bułki tartej, delikat,pieprz i czosnek granulowany do smaku.

Krok 2

Dokładnie wymieszany farsz formujemy w duże kule i owijamy we wcześniej odłożone zielone części liści kapusty pekińskiej. Ciasno układamy w żaroodpornym naczyniu. (najłatwiej prostokątnym)

Krok 3

Do litra zagotowanej wody dosypujemy delikat tak by powstał wyrazisty wegarosołek. W rosołku rozprowadzamy koncentrat pomidorowy i ketchup, doprawiamy pieprzem i czosnkiem granulowanym.

Krok 4

Powstałym sosem zalewamy gołąbki w naczyniu tak żeby były zupełnie zakryte sosem. Zamykamy naczynie szczelnie pokrywą i wstawiany do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 45 min. w temperaturze 180st. Jeśli ryż będzie już gotowy a sos gdzieś wsiąknie:) to znak że gołąbki już są gotowe.

Krok 5

To pyszne wegetariańskie danie,które nakarmi wiele osób.A przy tym lekkostrawne i dietetyczne bo bez grama tłuszczu. Smakuje dzieciom szczególnie jeśli przystroimy gołębia łyżeczką gęstej śmietany! SMACZNEGO:)

Mendi13

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane wegetariańskie gołąbki z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane wegetariańskie gołąbki z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane wegetariańskie gołąbki z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane wegetariańskie gołąbki z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane wegetariańskie gołąbki z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane wegetariańskie gołąbki z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane wegetariańskie gołąbki z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane wegetariańskie gołąbki z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Sałatka ziemniaczana
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej