Zapiekane wegetariańskie gołąbki z kapustą pekińską przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane wegetariańskie gołąbki z kapustą pekińską

Autor: Mendi13

ratingratingratingratingrating

2

8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

6 łyżek

2 szczypty

1 szczypta

1 sztuka

1 litr

6 łyżek

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte warzywa(marchew seler pietruszka) starkować na grubych oczkach. pieczarki i cebulkę drobno pokoić i dorzucić do warzyw.Z 10 Liści kapusty pekińskiej odkrajamy twardą białą część i skrajamy ją w kosteczkę -dorzucamy do farszu ( pozostałą zieloną miękką część liścia - ok połowa liścia - odkładamy do zawijania). Do farszu dorzucamy 4 jaja, 2 torebki ryżu , 6 łyżek bułki tartej, delikat,pieprz i czosnek granulowany do smaku.

Krok 2

Dokładnie wymieszany farsz formujemy w duże kule i owijamy we wcześniej odłożone zielone części liści kapusty pekińskiej. Ciasno układamy w żaroodpornym naczyniu. (najłatwiej prostokątnym)

Krok 3

Do litra zagotowanej wody dosypujemy delikat tak by powstał wyrazisty wegarosołek. W rosołku rozprowadzamy koncentrat pomidorowy i ketchup, doprawiamy pieprzem i czosnkiem granulowanym.

Krok 4

Powstałym sosem zalewamy gołąbki w naczyniu tak żeby były zupełnie zakryte sosem. Zamykamy naczynie szczelnie pokrywą i wstawiany do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 45 min. w temperaturze 180st. Jeśli ryż będzie już gotowy a sos gdzieś wsiąknie:) to znak że gołąbki już są gotowe.

Krok 5

To pyszne wegetariańskie danie,które nakarmi wiele osób.A przy tym lekkostrawne i dietetyczne bo bez grama tłuszczu. Smakuje dzieciom szczególnie jeśli przystroimy gołębia łyżeczką gęstej śmietany! SMACZNEGO:)

Mendi13

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane wegetariańskie gołąbki z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane wegetariańskie gołąbki z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane wegetariańskie gołąbki z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane wegetariańskie gołąbki z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane wegetariańskie gołąbki z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane wegetariańskie gołąbki z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane wegetariańskie gołąbki z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane wegetariańskie gołąbki z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej