Zapiekane wegetariańskie gołąbki z kapustą pekińską przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zapiekane wegetariańskie gołąbki z kapustą pekińską

Autor: Mendi13

ratingratingratingratingrating

2

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

6 łyżek

2 szczypty

1 szczypta

1 sztuka

1 litr

6 łyżek

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte warzywa(marchew seler pietruszka) starkować na grubych oczkach. pieczarki i cebulkę drobno pokoić i dorzucić do warzyw.Z 10 Liści kapusty pekińskiej odkrajamy twardą białą część i skrajamy ją w kosteczkę -dorzucamy do farszu ( pozostałą zieloną miękką część liścia - ok połowa liścia - odkładamy do zawijania). Do farszu dorzucamy 4 jaja, 2 torebki ryżu , 6 łyżek bułki tartej, delikat,pieprz i czosnek granulowany do smaku.

Krok 2

Dokładnie wymieszany farsz formujemy w duże kule i owijamy we wcześniej odłożone zielone części liści kapusty pekińskiej. Ciasno układamy w żaroodpornym naczyniu. (najłatwiej prostokątnym)

Krok 3

Do litra zagotowanej wody dosypujemy delikat tak by powstał wyrazisty wegarosołek. W rosołku rozprowadzamy koncentrat pomidorowy i ketchup, doprawiamy pieprzem i czosnkiem granulowanym.

Krok 4

Powstałym sosem zalewamy gołąbki w naczyniu tak żeby były zupełnie zakryte sosem. Zamykamy naczynie szczelnie pokrywą i wstawiany do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 45 min. w temperaturze 180st. Jeśli ryż będzie już gotowy a sos gdzieś wsiąknie:) to znak że gołąbki już są gotowe.

Krok 5

To pyszne wegetariańskie danie,które nakarmi wiele osób.A przy tym lekkostrawne i dietetyczne bo bez grama tłuszczu. Smakuje dzieciom szczególnie jeśli przystroimy gołębia łyżeczką gęstej śmietany! SMACZNEGO:)

Mendi13

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane wegetariańskie gołąbki z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane wegetariańskie gołąbki z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane wegetariańskie gołąbki z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane wegetariańskie gołąbki z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane wegetariańskie gołąbki z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane wegetariańskie gołąbki z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane wegetariańskie gołąbki z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej