Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pomidorami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

98 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

200 gramów

1 opakowanie

100 gramów

100 mililitrów

50 gramów

400 mililitrów

14 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nagrzej piekarnik do 180°C z termoobiegiem lub do 200°C bez termoobiegu. Pokrój pierś z kurczaka w kostkę, a pomidorki na połówki.

Krok 2

W dużym garnku podsmaż kurczaka na 1 łyżce oleju do momentu, aż będzie złocisty.

Krok 3

Zapiefix wymieszaj dokładnie z wodą i śmietaną, dodaj do garnka. Zagotuj sos i gotuj mieszając przez dwie minuty.

Krok 4

Dodaj makaron i pomidorki koktajlowe do garnka, wymieszaj, przełóż wszystko do naczynia do zapiekania.

Krok 5

Posyp serem, piecz w piekarniku 25 do 30 minut, do momentu, w którym makaron będzie ugotowany, a ser złocisto-brązowy.

1

Opinie o przepisie

  • Kamil

    Kamil , 13.10.2025

    Szybkie i tak proste, że mogę ją zrobić między zajęciami na uczelni. Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zapiekanka z brokułami
czas przygotowania
- min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej