Zapiekanka z ryżem i tuńczykiem – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ryżowo tuńczykowa

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 łyżeczki

1.5 łyżeczki

1 pęczek

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 szklanka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż gotujemy i przesypujemy do naczynia żaroodpornego.

Krok 2

Tuńczyka odcedzamy, łączymy ze śmietanką, rozgniecionym czosnkiem, pieprzem, Delikatem i gotujemy aż całość odrobinę zgęstnieje. Następnie dodajemy rozgniecioną kosteczkę czosnkową i pietruszkową i posiekaną pietruszkę i gotujemy około 2 minuty.

Krok 3

Masę tuńczykową wykładamy na ryż i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekamy 30 minut.

Kasia G.

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ryżowo tuńczykowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ryżowo tuńczykowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ryżowo tuńczykowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ryżowo tuńczykowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ryżowo tuńczykowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ryżowo tuńczykowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ryżowo tuńczykowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ryżowo tuńczykowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej