Zapiekanka z ryżem i tuńczykiem – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ryżowo tuńczykowa

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 łyżeczki

1.5 łyżeczki

1 pęczek

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 szklanka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż gotujemy i przesypujemy do naczynia żaroodpornego.

Krok 2

Tuńczyka odcedzamy, łączymy ze śmietanką, rozgniecionym czosnkiem, pieprzem, Delikatem i gotujemy aż całość odrobinę zgęstnieje. Następnie dodajemy rozgniecioną kosteczkę czosnkową i pietruszkową i posiekaną pietruszkę i gotujemy około 2 minuty.

Krok 3

Masę tuńczykową wykładamy na ryż i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekamy 30 minut.

Kasia G.

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ryżowo tuńczykowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ryżowo tuńczykowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ryżowo tuńczykowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ryżowo tuńczykowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ryżowo tuńczykowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ryżowo tuńczykowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ryżowo tuńczykowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ryżowo tuńczykowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej