
Składniki
600 gramów
150 gramów
null
150 gramów
1 łyżeczka
300 mililitrów
null
null
400 gramów
3 sztuki
null
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
200 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj. Ostudź. Pokrój w plastry.
Krok 2
Mięso dopraw solą i ziołami, dodaj olej i usmaż.
Krok 3
Boczek pokrój w kostkę, ser zetrzyj na tarce. Jajka roztrzep ze śmietaną, pieprzem, bazylią i dodaj posiekaną cebulę.
Krok 4
Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą.
Krok 5
Ułóż w naczyniu warstwę ziemniaków, mięso, cebulę, boczek i jeszcze raz kolejno warstwy.
Krok 6
Zalej całość śmietaną z jajkami i przyprawami. Wierzch posyp żółtym serem.
Krok 7
Piecz 50 minut w temperaturze 160 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej