
Składniki
600 gramów
150 gramów
null
150 gramów
1 łyżeczka
300 mililitrów
null
null
400 gramów
3 sztuki
null
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
200 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj. Ostudź. Pokrój w plastry.
Krok 2
Mięso dopraw solą i ziołami, dodaj olej i usmaż.
Krok 3
Boczek pokrój w kostkę, ser zetrzyj na tarce. Jajka roztrzep ze śmietaną, pieprzem, bazylią i dodaj posiekaną cebulę.
Krok 4
Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą.
Krok 5
Ułóż w naczyniu warstwę ziemniaków, mięso, cebulę, boczek i jeszcze raz kolejno warstwy.
Krok 6
Zalej całość śmietaną z jajkami i przyprawami. Wierzch posyp żółtym serem.
Krok 7
Piecz 50 minut w temperaturze 160 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej




























