Zapiekanka sobotnia przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka sobotnia

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

150 gramów

null

150 gramów

1 łyżeczka

300 mililitrów

null

null

400 gramów

3 sztuki

null

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

200 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj. Ostudź. Pokrój w plastry.

Krok 2

Mięso dopraw solą i ziołami, dodaj olej i usmaż.

Krok 3

Boczek pokrój w kostkę, ser zetrzyj na tarce. Jajka roztrzep ze śmietaną, pieprzem, bazylią i dodaj posiekaną cebulę.

Krok 4

Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą.

Krok 5

Ułóż w naczyniu warstwę ziemniaków, mięso, cebulę, boczek i jeszcze raz kolejno warstwy.

Krok 6

Zalej całość śmietaną z jajkami i przyprawami. Wierzch posyp żółtym serem.

Krok 7

Piecz 50 minut w temperaturze 160 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka sobotnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka sobotnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka sobotnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka sobotnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka sobotnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka sobotnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka sobotnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka sobotnia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Kotlet po kowalsku
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej