Zapiekanka sobotnia przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka sobotnia

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

150 gramów

null

150 gramów

1 łyżeczka

300 mililitrów

null

null

400 gramów

3 sztuki

null

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

200 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj. Ostudź. Pokrój w plastry.

Krok 2

Mięso dopraw solą i ziołami, dodaj olej i usmaż.

Krok 3

Boczek pokrój w kostkę, ser zetrzyj na tarce. Jajka roztrzep ze śmietaną, pieprzem, bazylią i dodaj posiekaną cebulę.

Krok 4

Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą.

Krok 5

Ułóż w naczyniu warstwę ziemniaków, mięso, cebulę, boczek i jeszcze raz kolejno warstwy.

Krok 6

Zalej całość śmietaną z jajkami i przyprawami. Wierzch posyp żółtym serem.

Krok 7

Piecz 50 minut w temperaturze 160 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka sobotnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka sobotnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka sobotnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka sobotnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka sobotnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka sobotnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka sobotnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka sobotnia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej