Zapiekanka sobotnia przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka sobotnia

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 łyżeczka

200 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

null

3 sztuki

600 gramów

null

null

300 mililitrów

1 łyżeczka

150 gramów

null

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj. Ostudź. Pokrój w plastry.

Krok 2

Mięso dopraw solą i ziołami, dodaj olej i usmaż.

Krok 3

Boczek pokrój w kostkę, ser zetrzyj na tarce. Jajka roztrzep ze śmietaną, pieprzem, bazylią i dodaj posiekaną cebulę.

Krok 4

Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą.

Krok 5

Ułóż w naczyniu warstwę ziemniaków, mięso, cebulę, boczek i jeszcze raz kolejno warstwy.

Krok 6

Zalej całość śmietaną z jajkami i przyprawami. Wierzch posyp żółtym serem.

Krok 7

Piecz 50 minut w temperaturze 160 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka sobotnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka sobotnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka sobotnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka sobotnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka sobotnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka sobotnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka sobotnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka sobotnia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Gulasz śmietanowy
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej