Zapiekanka sobotnia przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka sobotnia

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

150 gramów

null

150 gramów

1 łyżeczka

300 mililitrów

null

null

400 gramów

3 sztuki

null

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

200 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj. Ostudź. Pokrój w plastry.

Krok 2

Mięso dopraw solą i ziołami, dodaj olej i usmaż.

Krok 3

Boczek pokrój w kostkę, ser zetrzyj na tarce. Jajka roztrzep ze śmietaną, pieprzem, bazylią i dodaj posiekaną cebulę.

Krok 4

Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą.

Krok 5

Ułóż w naczyniu warstwę ziemniaków, mięso, cebulę, boczek i jeszcze raz kolejno warstwy.

Krok 6

Zalej całość śmietaną z jajkami i przyprawami. Wierzch posyp żółtym serem.

Krok 7

Piecz 50 minut w temperaturze 160 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka sobotnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka sobotnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka sobotnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka sobotnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka sobotnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka sobotnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka sobotnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka sobotnia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Sałatka Królewska
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej