Zapiekanka z jabłkiem i cebulą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z jabłkiem i cebulą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

250 gramów

null

2 szklanki

null

1 pęczek

4 sztuki

1 pęczek

100 gramów

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule posiekaj i zeszklij na oleju.

Krok 2

Jabłka obierz, pokrój w plastry i dodaj do usmażonej cebuli, przypraw i duś przez 15 minut pod przykryciem.

Krok 3

Następnie ugotuj ziemniaki i pokrój je w plastry, włóż do naczynia żaroodpornego, na nie połóż cebulę i jabłka.

Krok 4

Podsmaż słoninę, dodaj do zapiekanki.

Krok 5

Zioła posiekaj i posyp wierzch dania.

Krok 6

Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z jabłkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z jabłkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z jabłkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z jabłkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z jabłkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z jabłkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z jabłkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z jabłkiem i cebulą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Ciasto biszkoptowe
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej