Zapiekanka z ziemniaków z cebulą i kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z ziemniaków z cebulą i kurczakiem

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżki

300 gramów

2 sztuki

1 sztuka

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ziemniaki w koszulkach, obierz, pokrój w plastry, ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.

Krok 2

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, oprósz Marynata do kurczaka Knorr i odstaw na 30 minut do lodówki.

Krok 3

Przesmażonego kurczaka przełóż na ziemniaki, posyp startym żółtym serem. Naczynie żaroodporne wstaw do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni, zapiekaj przez pół godziny.

Krok 4

Cebulę i czosnek posiekaj. Zeszklij na oliwie i dodaj mięso. Przesmaż.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z ziemniaków z cebulą i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z ziemniaków z cebulą i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z ziemniaków z cebulą i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z ziemniaków z cebulą i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z ziemniaków z cebulą i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z ziemniaków z cebulą i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z ziemniaków z cebulą i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z ziemniaków z cebulą i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej