Zdrowy kisiel jabłkowy z żurawiną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 1500 kalorii

100 przepisów - 20 dni

Zdrowy kisiel jabłkowy z żurawiną

Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena Hermanowska

ratingratingratingratingrating

6

heart
147 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

311 osób wydrukowało

Pobierz pdf

365 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szklanka

1 łyżka

1 łyżeczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Jabłko umyj, obierz i pokrój w kostkę. Do rondelka wlej sok. Zagotuj.

Zdrowy kisiel jabłkowy z żurawiną - Krok 1

Krok 2

Dodaj suszoną żurawinę i pokrojone jabłko. Gotuj 2-3 minuty, aż jabłko lekko zmięknie.

Zdrowy kisiel jabłkowy z żurawiną - Krok 2

Krok 3

Do mąki dodaj 3 łyżki wody. Wymieszaj razem. Mąkę z wodą wlej do gotującego się soku z jabłka i żurawiny. Szybko wymieszaj i poczekaj, aż całość zgęstnieje. Gotuj przez około 30 sekund. Zdejmij z ognia i przestudź.

Zdrowy kisiel jabłkowy z żurawiną - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zdrowy kisiel jabłkowy z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zdrowy kisiel jabłkowy z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zdrowy kisiel jabłkowy z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zdrowy kisiel jabłkowy z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zdrowy kisiel jabłkowy z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zdrowy kisiel jabłkowy z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zdrowy kisiel jabłkowy z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zdrowy kisiel jabłkowy z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zdrowy kisiel jabłkowy z żurawinąZdrowy kisiel jabłkowy z żurawiną

Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Jeśli szukasz inspiracji na smaczny fit deser, dodaj do swojej diety zdrowy kisiel jabłkowy z żurawiną. Aby go przyrządzić, na początek jabłko pokrój w drobną kostkę i wsyp do garnka. Zalej je szklanką soku jabłkowego, bez dodatku cukru. Możesz zrobić go sam, wystarczy, że wcześniej jabłka przeciśniesz przez sokowirówkę. Do mieszanki dołącz suszoną żurawinę i gotuj do czasu, aż jabłka zmiękną. Dla urozmaicenia smaku wsyp aromatyczny cynamon lub kardamon. Do gotujących się składników, koniecznie dodaj mąkę ziemniaczaną, zmieszaną z kilkoma łyżkami wody. Energicznie wymieszaj i poczekaj do czasu uzyskania odpowiedniej, gęstej konsystencji. Kisiel trzymaj na ogniu jeszcze przez kilkadziesiąt sekund, a następnie odstaw do ostudzenia. Tak przygotowany dietetyczny deser, podawaj w przezroczystych miseczkach – wtedy będzie prezentował się najlepiej. Pamiętaj, że możesz przygotować go również z innych, ulubionych owoców, na przykład wiśni lub jagód. Zobacz nasz prosty przepis i przygotuj ten lekki, smaczny kisiel na deser dla swoich najbliższych.