Zielone kulki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zielone kulki

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 dekagramów

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

10 dekagramów

1 pęczek

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo. Następnie po ostudzeniu ich w zimnej wodzie obierz ze skorupek i pokrój wzdłuż na połówki.

Krok 2

Z powstałych części wybierz żółtka i włóż je do osobnej miski. Rozgnieć je widelcem

Krok 3

Biały ser dodaj do żółtek i wymieszaj.

Krok 4

Mięso z tuńczyka lub krewetek opłucz i osusz. Mięso posiekaj i dodaj do masy twarożkowo-żółtkowej.

Krok 5

Całość polej sokiem z cytryny i przypraw skruszoną Mini kostką Pietruszka Knorr.

Krok 6

Z otrzymanej masy uformuj 8 kulek (tyle ile jest połówek jajek) i obtocz je w posiekanym koperku. Następnie kulki ułóż w białkach. gotowe danie układaj na liściach sałaty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zielone kulki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zielone kulki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zielone kulki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zielone kulki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zielone kulki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zielone kulki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zielone kulki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zielone kulki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Cynamonki
czas przygotowania
180 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej