Chrust ziemniaczany - z ziemniaka: przepis | Przepisy.pl pixel

Menu dnia

Ziemniaczany chrust

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
159 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

86 osób wydrukowało

Pobierz pdf

143 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1

1 sztuka

1.5 szklanki

0.6

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Obierz jeszcze ciepłe ziemniaki, przeciśnij przez praskę.

Ziemniaczany chrust - Krok 1

Krok 2

Dodaj przesianą mąkę i żółtko oraz pokruszoną mini kostkę Knorr. Natkę posiekaj drobno.

Ziemniaczany chrust - Krok 2

Krok 3

Białko ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaj ją do masy ziemniaczanej i delikatnie wymieszaj. Dodaj natkę.

Ziemniaczany chrust - Krok 3

Krok 4

Stolnicę posyp mąką, ciasto rozwałkuj na grubość około 1 centymetra. Pokrój na niewielkie romby, natnij je w środku.

Ziemniaczany chrust - Krok 4

Krok 5

W niewielkim garnku rozgrzej olej. Na rozgrzany tłuszcz wkładaj ziemniaczane romby, smaż tak, aby całkowicie były zanurzone. Podawaj jako dodatek do mięs i ryb.

Ziemniaczany chrust - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaczany chrust - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaczany chrust - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaczany chrust - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaczany chrust - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaczany chrust - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaczany chrust - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaczany chrust - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaczany chrust - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka meksykańska
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaczany chrustZiemniaczany chrust

Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Obierz jeszcze ciepłe ziemniaki, przeciśnij przez praskę.