
Składniki
4 szczypty
150 mililitrów
1 łyżeczka
25 gramów
70 dekagramów
1 łyżeczka
1 szczypta
null
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek zmiażdż, utrzyj dokładnie w moździerzu z kminkiem, papryką oraz tymiankiem. Powoli dolewaj oliwę i ocet i cały czas ucieraj na gładką masę.
Krok 2
Wymieszaj z 50 ml wody i odstaw.
Krok 3
Ziemniaki umyj i gotuj przez 25 minut w osolonej wodzie.
Krok 4
Ziemniaki zostaw w mundurkach i podaj z sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej