
Składniki
3 sztuki
3 sztuki
3 sztuki
3 sztuki
3 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
2 szczypty
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w półplasterki.
Krok 2
Kiełbasę kroimy w plasterki.

Krok 3
Na dno garnka wkładamy łyżkę margaryny, następnie wykładamy warstwami: ziemniaki marchew burak cebula kiełbasa sól, pieprz, Fix Knorr ziemniaki marchew buraki cebula kiełbasa sól, pieprz, Fix Knorr ziemniak marchew burak cebula kiełbasa ziemniak sól, pieprz, Fix Knorr

Krok 4
Na warstwy warzyw kładziemy pietruszkę, która doda nam pięknego zapachu i wykładamy resztę margaryny. Przykrywamy szczelnie pokrywką i na początku pieczemy na dużym ogniu ok. 10 minut, następnie zmniejszamy ogień i pieczemy pod szczelnym przykryciem jeszcze ok. 30 - 35 minut.
Krok 5
Ziemniaki pieczone najlepsze są przygotowane na ognisku w gronie przyjaciół. Najbardziej mi smakują z kwaśnym mlekiem lub maślanką.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Wiejskie ziemniaczki z koperkiem i masełkiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejInne przepisy
Ziemniaki pieczone
Pieczone ziemniaki kojarzą się najczęściej z dodatkiem do różnego rodzaju mięs lub dań z grilla. Tymczasem przygotowane z burakami, marchewką, cebulą i kiełbasą tworzą danie, które oferuje ciekawe połączenia smakowe i jest bardzo uniwersalne. Można je podać zarówno jako ciepłą kolację, jak i obiad. Sprawdzi się także jako lunch w pracy, bo podgrzane w mikrofalówce będzie równie dobre, co świeże. Dodatki warzywne dzięki dość długiemu pieczeniu razem z margaryną, natką pietruszki i kiełbasą nabierają wyrazistego smaku, a buraki nadają potrawie apetyczny i intensywny kolor. Możesz podać pieczone ziemniaki z łyżeczką pikantnej francuskiej musztardy na wierzchu lub przyozdobić je liśćmi bazylii albo gałązką tymianku. Tak przyrządzone będą również świetnie smakować posypane kruszonym serem feta. Przy odgrzewaniu delikatnie podlej je oliwą lub olejem rzepakowym, aby nie wyschły. Zasmakuj pieczonych ziemniaków, które możesz zrobić w kuchni lub na ognisku (w specjalnym kociołku żeliwnym lub miedzianym). Przeczytaj nasz przepis i zobacz, jak przygotować to smaczne danie!