Ziemniaki pieczone z burakami i kiełbasą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ziemniaki pieczone

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

1

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

3 sztuki

3 sztuki

3 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

2 szczypty

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w półplasterki.

Krok 2

Kiełbasę kroimy w plasterki.

Ziemniaki pieczone - Krok 2

Krok 3

Na dno garnka wkładamy łyżkę margaryny, następnie wykładamy warstwami: ziemniaki marchew burak cebula kiełbasa sól, pieprz, Fix Knorr ziemniaki marchew buraki cebula kiełbasa sól, pieprz, Fix Knorr ziemniak marchew burak cebula kiełbasa ziemniak sól, pieprz, Fix Knorr

Ziemniaki pieczone - Krok 3

Krok 4

Na warstwy warzyw kładziemy pietruszkę, która doda nam pięknego zapachu i wykładamy resztę margaryny. Przykrywamy szczelnie pokrywką i na początku pieczemy na dużym ogniu ok. 10 minut, następnie zmniejszamy ogień i pieczemy pod szczelnym przykryciem jeszcze ok. 30 - 35 minut.

Krok 5

Ziemniaki pieczone najlepsze są przygotowane na ognisku w gronie przyjaciół. Najbardziej mi smakują z kwaśnym mlekiem lub maślanką.

Ziemniaki pieczone - Krok 5
Edyta Kyzioł

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaki pieczone - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaki pieczoneZiemniaki pieczone

Pieczone ziemniaki kojarzą się najczęściej z dodatkiem do różnego rodzaju mięs lub dań z grilla. Tymczasem przygotowane z burakami, marchewką, cebulą i kiełbasą tworzą danie, które oferuje ciekawe połączenia smakowe i jest bardzo uniwersalne. Można je podać zarówno jako ciepłą kolację, jak i obiad. Sprawdzi się także jako lunch w pracy, bo podgrzane w mikrofalówce będzie równie dobre, co świeże. Dodatki warzywne dzięki dość długiemu pieczeniu razem z margaryną, natką pietruszki i kiełbasą nabierają wyrazistego smaku, a buraki nadają potrawie apetyczny i intensywny kolor. Możesz podać pieczone ziemniaki z łyżeczką pikantnej francuskiej musztardy na wierzchu lub przyozdobić je liśćmi bazylii albo gałązką tymianku. Tak przyrządzone będą również świetnie smakować posypane kruszonym serem feta. Przy odgrzewaniu delikatnie podlej je oliwą lub olejem rzepakowym, aby nie wyschły. Zasmakuj pieczonych ziemniaków, które możesz zrobić w kuchni lub na ognisku (w specjalnym kociołku żeliwnym lub miedzianym). Przeczytaj nasz przepis i zobacz, jak przygotować to smaczne danie!