Ziemniaki z groszkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ziemniaki z groszkiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

3 sztuki

300 mililitrów

150 mililitrów

1 łyżeczka

2 sztuki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebule pokrojoną w plasterki.

Krok 2

W miseczce wymieszaj czosnek, imbir, sproszkowaną chilli, kurkumę, sól oraz świeżą chilli i dodaj do cebuli. Dolej 150 ml wody i duś pod przykryciem do zmięknięcia cebuli.

Krok 3

Ziemniaki obierz i umyj. Każdy pokrój na 6 plasterków.

Krok 4

Plastry dodaj do cebuli i smaż przez 6 minut, ciągle mieszając.

Krok 5

Następnie dodaj groszek i wlej resztę wody. Przykryj i duś przez 10 minut.

Krok 6

Podawaj na gorąco, możesz udekorować potrawę drobno posiekaną papryczką chilli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaki z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej