
Składniki
1 kilogram
2 szczypty
1 łyżeczka
2 łyżeczki
2 łyżki
1 łyżeczka
1 szczypta
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyć, obrać. Ugotować na półmiękko w osolonej wodzie. Ostudzone, pokroić w plastry.
Krok 3
Tacki ustawić na grillu, przykryć wierzch kawałkiem folii, zostawić na ok. 1 godzinkę, aby ziemniaczki ładnie się zarumieniły. Jeśli korzystamy z naczynia żaroodpornego, ziemniaki pieczemy wtedy w piekarniku.
Krok 2
Ułożyć na aluminiowych tackach lub w naczyniu żaroodpornym. Polać kilkoma kapkami oliwy, posypać przyprawą do ziemniaków, pieprzem, solą (delikatnie, bo gotowały się w osolonej wodzie), papryką oraz ulubionymi ziołami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej