Ziołowe ziemniaczki z grilla przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ziołowe ziemniaczki z grilla

Autor: ilka_86

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 szczypty

1 łyżeczka

2 łyżeczki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyć, obrać. Ugotować na półmiękko w osolonej wodzie. Ostudzone, pokroić w plastry.

Krok 3

Tacki ustawić na grillu, przykryć wierzch kawałkiem folii, zostawić na ok. 1 godzinkę, aby ziemniaczki ładnie się zarumieniły. Jeśli korzystamy z naczynia żaroodpornego, ziemniaki pieczemy wtedy w piekarniku.

Krok 2

Ułożyć na aluminiowych tackach lub w naczyniu żaroodpornym. Polać kilkoma kapkami oliwy, posypać przyprawą do ziemniaków, pieprzem, solą (delikatnie, bo gotowały się w osolonej wodzie), papryką oraz ulubionymi ziołami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziołowe ziemniaczki z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziołowe ziemniaczki z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziołowe ziemniaczki z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziołowe ziemniaczki z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziołowe ziemniaczki z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziołowe ziemniaczki z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziołowe ziemniaczki z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziołowe ziemniaczki z grilla  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej