Złociste gnocchi z natką pietruszki i parmezanem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

39

380 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

347 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1598 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

80 gramów

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj do miękkości, obierz i przeciśnij przez praskę. Wystudź.

Złociste gnocchi z natką pietruszki i parmezanem - Krok 1

Krok 2

Przełóż do dużej miski, dodaj jajko, mąkę oraz posiekaną natkę. Dopraw do smaku solą i wyrób jednolita masę.

Złociste gnocchi z natką pietruszki i parmezanem - Krok 2

Krok 3

Z masy uformuj podłużny wałek i odcinaj nożem niewielkie kawałki, jak kopytka. Z każdego kawałka uformuj w dłoniach wałeczek i odgnieć widelcem paski.

Złociste gnocchi z natką pietruszki i parmezanem - Krok 3

Krok 4

Uformowane kluseczki gotuj we wrzącej lekko osolonej wodzie.

Złociste gnocchi z natką pietruszki i parmezanem - Krok 4

Krok 5

Na rozgrzaną patelnie wlej Ramę, aby danie było aromatyczne i ładnie zarumienione Poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.

Złociste gnocchi z natką pietruszki i parmezanem - Krok 5

Krok 6

Odcedzone kluski obsmaż na lekko złoty kolor i natychmiast podawaj posypane parmezanem i udekorowane listkami pietruszki.

Złociste gnocchi z natką pietruszki i parmezanem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do ziemniaczanej masy możesz dodać również inne zioła lub całkowicie z nich zrezygnować.

35

Opinie o przepisie

  • Monika Hinc

    Monika Hinc

    Zapisałam. Jak zostaną ziemniaki trzeba będzie zrobić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Wygladała

    Joanna Wygladała

    jutro zrobie ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika De

    Monika De

    Moja mama ostatnio zrobiła kluski z koperkiem. Pycha! ^_^

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Baj

    Jolanta Baj

    pycha :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisława Wozniak

    Zdzisława Wozniak

    Zostały mi ziemniaki z wczorajzego obiadu i będą dzisiaj własnie w takim wykonaniu tylko z koperkiem. Mąż nie cierpi pietruszki a ja sobie posypię bo uwielbiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Kulig

    Jadwiga Kulig

    dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Curyło

    Agnieszka Curyło

    Uwielbiam gnocchi z masłem z listkami szałwi i parmezano

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Kuchta

    Irena Kuchta

    Kopytka na slodko i kompot jagoda cudowny smak poleam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Kuleta

    Hanna Kuleta

    Zaba podeslij mh gotowe,pozdrowionka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszarda Dzumyk

    Ryszarda Dzumyk

    Ja ich jeszcze nie gotowałam ale lubię w kuchni eksperymentować i łamać przepisy i zapraszam pana Edwarda na próbowanie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Radoszewska

    Anna Radoszewska

    Cudze chwalici swego.......... Pozdrawiam M

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Sebel Stachowiak

    Bozena Sebel Stachowiak

    Panie Edwardzie jak przejade do kraju to Pana zaprosze.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Sebel Stachowiak

    Bozena Sebel Stachowiak

    sa przepyszne-jadam raz w tygodniu.Jeszcze lepsze z ragù i parmezano.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Zalewska

    Teresa Zalewska

    Unas nazywaja sie nioki sa pyszne to fakt

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edward Zybała

    Edward Zybała

    To napewno jest pyszne! Tylko do jasnej cholery, kto mnie w końcu zaprosi żebym się o tym przekonał?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Sewiło

    Krystyna Sewiło

    kopytka robię sosem grzybowym,albo z podrumieniona tartą bułka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danka Drabczyk

    Danka Drabczyk

    Kopytka zawsze są pyszne, najlepsze z sosikiem koperkowym.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesia Chmielewska

    Czesia Chmielewska

    Spróbuję zrobić dziękuję .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Krych

    Zofia Krych

    Zrobię napewno.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Dzugaj

    Teresa Dzugaj

    Masz rację Urszulko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Gensler

    Aleksandra Gensler

    niezupełnie kopytka...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Krefta

    Urszula Krefta

    Nie dajmy się ogłupiać, przecież to nasze polskie kopytka, tylko tu akurat obsmażone. Dla Włochów goncchini dla nas kopytka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Nowakowska

    Krystyna Nowakowska

    To prawda nasze polskie lepsze:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eugeniusz Rak

    Eugeniusz Rak

    Jestem zainteresowany ofertą spróbowania

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Mężeński

    Krzysztof Mężeński

    Nasze Polskie ,,kopytka" duzo lepsze. :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Skora

    Ewa Skora

    racja troszke inne kopytka .....jedno i drugie smakuje wybornie jesli dobrze zrobione

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Zbrozek

    Elzbieta Zbrozek

    Powiedziałabym rodzaj kopytek, bo u nas w każdym regionie robi się je inaczej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Hajok

    Monika Hajok

    Jednak inne proporcje są i smak. To nie do końca to samo, co kopytka :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Zbrozek

    Elzbieta Zbrozek

    Robię i jedne i drugie.dziękuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Elzbieta, mamy też przepisy na nasze polskie kopytka :) https://www.przepisy.pl/przepisy/szukaj/kopytka

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Złociste gnocchi z natką pietruszki i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Złociste gnocchi z natką pietruszki i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Złociste gnocchi z natką pietruszki i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Złociste gnocchi z natką pietruszki i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Złociste gnocchi z natką pietruszki i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Złociste gnocchi z natką pietruszki i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Złociste gnocchi z natką pietruszki i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Złociste gnocchi z natką pietruszki i parmezanemZłociste gnocchi z natką pietruszki i parmezanem

Ziemniaczane gnocchi podsmażone na patelni i podane ze świeżymi ziołami z powodzeniem przygotujesz na obiad lub kolację. Jest to danie łatwe w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Gnocchi to popularna włoska potrawa, którą można porównać do polskich kopytek – są to kluski z ziemniaków. Z włoskiego gnocchi oznacza po prostu grudę, którą mieszkańcy Italii jedzą z sosem lub solo. Spróbuj przyrządzić je własnoręcznie i zaserwować domownikom specjały południowej kuchni. Ciasto przygotuj tak jak na kopytka, dodając natkę pietruszki. Jeśli lubisz koperek, również możesz go dosypać. Wyrobione ciasto uformuj w wałek i pokrój na małe, okrągłe kawałki. Na każdym z nich odciśnij lekko paseczki, używając widelca. Ugotuj, a potem podsmaż na złocisty kolor na maśle. Podawaj prosto z patelni. Gnocchi sprawdzą się także jako dodatek do mięs lub sosów.