Złociste gnocchi z natką pietruszki i parmezanem

- Krok 1Ziemniaki ugotuj do miękkości, obierz i przeciśnij przez praskę. Wystudź.
- Krok 2Przełóż do dużej miski, dodaj jajko, mąkę oraz posiekaną natkę. Dopraw do smaku solą i wyrób jednolita masę.
- Krok 3Z masy uformuj podłużny wałek i odcinaj nożem niewielkie kawałki, jak kopytka. Z każdego kawałka uformuj w dłoniach wałeczek i odgnieć widelcem paski.
- Krok 4Uformowane kluseczki gotuj we wrzącej lekko osolonej wodzie.
- Krok 5Na rozgrzaną patelnie wlej Ramę, aby danie było aromatyczne i ładnie zarumienione Poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.
- Krok 6Odcedzone kluski obsmaż na lekko złoty kolor i natychmiast podawaj posypane parmezanem i udekorowane listkami pietruszki.

Do ziemniaczanej masy możesz dodać również inne zioła lub całkowicie z nich zrezygnować.

Złociste gnocchi z natką pietruszki i parmezanem
Ziemniaczane gnocchi podsmażone na patelni i podane ze świeżymi ziołami z powodzeniem przygotujesz na obiad lub kolację. Jest to danie łatwe w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Gnocchi to popularna włoska potrawa, którą można porównać do polskich kopytek – są to kluski z ziemniaków. Z włoskiego gnocchi oznacza po prostu grudę, którą mieszkańcy Italii jedzą z sosem lub solo. Spróbuj przyrządzić je własnoręcznie i zaserwować domownikom specjały południowej kuchni. Ciasto przygotuj tak jak na kopytka, dodając natkę pietruszki. Jeśli lubisz koperek, również możesz go dosypać. Wyrobione ciasto uformuj w wałek i pokrój na małe, okrągłe kawałki. Na każdym z nich odciśnij lekko paseczki, używając widelca. Ugotuj, a potem podsmaż na złocisty kolor na maśle. Podawaj prosto z patelni. Gnocchi sprawdzą się także jako dodatek do mięs lub sosów.