Żółte curry z ziemniaków i szpinaku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żółte curry z ziemniaków i szpinaku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

0.5 łyżeczki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

3 szklanki

0.5 szklanki

0.7 szklanki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drobno posiekany galangal rozetrzeć z posiekanym czosnkiem, posiekaną trawą cytrynową i kolendrą.

Krok 2

Pastę podsmażyć w woku na 2 łyżkach rozgrzanego oleju.

Krok 3

Dodać mleko kokosowe i zagotować.

Krok 4

Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i bulion na włoszczyźnie Knorr . Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze około 15 minut.

Krok 5

Dodać szpinak, gotować 5 minut. Potrawę posypać pokrojoną w cienkie plasterki, podsmażoną na złoto cebulą.

pasibrzuch

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żółte curry z ziemniaków i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żółte curry z ziemniaków i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żółte curry z ziemniaków i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żółte curry z ziemniaków i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żółte curry z ziemniaków i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żółte curry z ziemniaków i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żółte curry z ziemniaków i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żółte curry z ziemniaków i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej