Zupa cebulowa Buni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa cebulowa Buni

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

heart
19 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 litr

1 szczypta

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Włożyć drobno pokrojone cebule i por. Smażyć mieszając, aż się zeszklą.

Krok 2

Dodać masło. Zalać wodą. Dosypać prażoną cebulkę. Zagotować.

Krok 3

Wsypać zupę z torebki - wymieszać i gotować na małym gazie 10 minut. Zabielić śmietanką. Doprawić do smaku Delikatem i pieprzem.

Krok 4

Podawać czystą do popicia, z groszkiem ptysiowym, grzankami drobnymi, grzankami zapiekanymi z serem (w wersji francuskiej) lub pasztecikami (drożdżowymi, z ciasta francuskiego) z farszem cebulowym lub mięsnym. Mnie najbardziej smakuje ze słonymi ciasteczkami francuskimi z kminkiem.

Krok 5

Jeśli chcemy zrobić w wersji luksusowej to zamiast wody użyjmy bulion drobiowy i dolejmy 1/3 szklanki białego pół słodkiego wina.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa cebulowa Buni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa cebulowa Buni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa cebulowa Buni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa cebulowa Buni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa cebulowa Buni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa cebulowa Buni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa cebulowa Buni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa cebulowa Buni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa zacierkowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej