Zupa cebulowa Buni przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zupa cebulowa Buni

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

19 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 szklanka

1 szczypta

1 litr

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Włożyć drobno pokrojone cebule i por. Smażyć mieszając, aż się zeszklą.

Krok 2

Dodać masło. Zalać wodą. Dosypać prażoną cebulkę. Zagotować.

Krok 3

Wsypać zupę z torebki - wymieszać i gotować na małym gazie 10 minut. Zabielić śmietanką. Doprawić do smaku Delikatem i pieprzem.

Krok 4

Podawać czystą do popicia, z groszkiem ptysiowym, grzankami drobnymi, grzankami zapiekanymi z serem (w wersji francuskiej) lub pasztecikami (drożdżowymi, z ciasta francuskiego) z farszem cebulowym lub mięsnym. Mnie najbardziej smakuje ze słonymi ciasteczkami francuskimi z kminkiem.

Krok 5

Jeśli chcemy zrobić w wersji luksusowej to zamiast wody użyjmy bulion drobiowy i dolejmy 1/3 szklanki białego pół słodkiego wina.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa cebulowa Buni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa cebulowa Buni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa cebulowa Buni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa cebulowa Buni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa cebulowa Buni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa cebulowa Buni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa cebulowa Buni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej