Zupa cebulowa Buni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa cebulowa Buni

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

19 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 szklanka

1 szczypta

1 litr

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Włożyć drobno pokrojone cebule i por. Smażyć mieszając, aż się zeszklą.

Krok 2

Dodać masło. Zalać wodą. Dosypać prażoną cebulkę. Zagotować.

Krok 3

Wsypać zupę z torebki - wymieszać i gotować na małym gazie 10 minut. Zabielić śmietanką. Doprawić do smaku Delikatem i pieprzem.

Krok 4

Podawać czystą do popicia, z groszkiem ptysiowym, grzankami drobnymi, grzankami zapiekanymi z serem (w wersji francuskiej) lub pasztecikami (drożdżowymi, z ciasta francuskiego) z farszem cebulowym lub mięsnym. Mnie najbardziej smakuje ze słonymi ciasteczkami francuskimi z kminkiem.

Krok 5

Jeśli chcemy zrobić w wersji luksusowej to zamiast wody użyjmy bulion drobiowy i dolejmy 1/3 szklanki białego pół słodkiego wina.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa cebulowa Buni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa cebulowa Buni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa cebulowa Buni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa cebulowa Buni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa cebulowa Buni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa cebulowa Buni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa cebulowa Buni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa cebulowa Buni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej