
Składniki
1 litr
1 szczypta
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 szklanka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Włożyć drobno pokrojone cebule i por. Smażyć mieszając, aż się zeszklą.
Krok 2
Dodać masło. Zalać wodą. Dosypać prażoną cebulkę. Zagotować.
Krok 3
Wsypać zupę z torebki - wymieszać i gotować na małym gazie 10 minut. Zabielić śmietanką. Doprawić do smaku Delikatem i pieprzem.
Krok 4
Podawać czystą do popicia, z groszkiem ptysiowym, grzankami drobnymi, grzankami zapiekanymi z serem (w wersji francuskiej) lub pasztecikami (drożdżowymi, z ciasta francuskiego) z farszem cebulowym lub mięsnym. Mnie najbardziej smakuje ze słonymi ciasteczkami francuskimi z kminkiem.
Krok 5
Jeśli chcemy zrobić w wersji luksusowej to zamiast wody użyjmy bulion drobiowy i dolejmy 1/3 szklanki białego pół słodkiego wina.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej