
Składniki
1 litr
1 szczypta
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 szklanka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Włożyć drobno pokrojone cebule i por. Smażyć mieszając, aż się zeszklą.
Krok 2
Dodać masło. Zalać wodą. Dosypać prażoną cebulkę. Zagotować.
Krok 3
Wsypać zupę z torebki - wymieszać i gotować na małym gazie 10 minut. Zabielić śmietanką. Doprawić do smaku Delikatem i pieprzem.
Krok 4
Podawać czystą do popicia, z groszkiem ptysiowym, grzankami drobnymi, grzankami zapiekanymi z serem (w wersji francuskiej) lub pasztecikami (drożdżowymi, z ciasta francuskiego) z farszem cebulowym lub mięsnym. Mnie najbardziej smakuje ze słonymi ciasteczkami francuskimi z kminkiem.
Krok 5
Jeśli chcemy zrobić w wersji luksusowej to zamiast wody użyjmy bulion drobiowy i dolejmy 1/3 szklanki białego pół słodkiego wina.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej