
Składniki
3
1 szczypta
1 łyżka
1 sztuka
20 gramów
2 łyżki
50 mililitrów
1 pęczek
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa obierz. Marchew, selera i pietruszką zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora pokrój w krążki i przepłucz pod bieżącą wodą. Natkę posiekaj.
Krok 2
W garnku rozpuść masło i przesmaż warzywa. Oprósz mąką, wymieszaj, zalej połową szklanki wody i duś kilka minut na wolnym ogniu.
Krok 3
Następnie dodaj bulionetkę Knorr i uzupełnij litrem wody. Z kalafiora powycinaj małe różyczki i dodaj do wywaru. Całość gotuj 30 minut.
Krok 4
Pod koniec dodaj pokrojone w małą kostkę ziemniaki i śmietanę. W razie potrzeby dopraw do smaku i gotuj jeszcze kilka minut. Podając posyp natką.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej