
Składniki
3
1 szczypta
1 łyżka
1 sztuka
20 gramów
2 łyżki
50 mililitrów
1 pęczek
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa obierz. Marchew, selera i pietruszką zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora pokrój w krążki i przepłucz pod bieżącą wodą. Natkę posiekaj.
Krok 2
W garnku rozpuść masło i przesmaż warzywa. Oprósz mąką, wymieszaj, zalej połową szklanki wody i duś kilka minut na wolnym ogniu.
Krok 3
Następnie dodaj bulionetkę Knorr i uzupełnij litrem wody. Z kalafiora powycinaj małe różyczki i dodaj do wywaru. Całość gotuj 30 minut.
Krok 4
Pod koniec dodaj pokrojone w małą kostkę ziemniaki i śmietanę. W razie potrzeby dopraw do smaku i gotuj jeszcze kilka minut. Podając posyp natką.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej

































