Składniki
750 gramów
1 sztuka
3 sztuki
500 mililitrów
1 łyżka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku rozpuszczamy masło, na którym szklimy drobno posiekaną cebulę i rozgniecione ząbki czosnku. Po 3 minutach dodajemy niedbale posiekane, ale dokładnie wcześniej umyte liście szpinaku.
Krok 2
Dusimy warzywa kilka minut na wolnym ogniu, a następnie zalewamy bulionem.
Krok 3
Doprowadzamy zupę do wrzenia, a następnie miksujemy blenderem lub przecieramy przez sito. Doprawiamy do smaku i zakwaszamy sokiem z cytryny.
Krok 4
Taki krem doskonale smakuje z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Smacznego!
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej