Zupa krem ze szpinaku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa krem ze szpinaku

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

1

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

1 sztuka

3 sztuki

500 mililitrów

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku rozpuszczamy masło, na którym szklimy drobno posiekaną cebulę i rozgniecione ząbki czosnku. Po 3 minutach dodajemy niedbale posiekane, ale dokładnie wcześniej umyte liście szpinaku.

Krok 2

Dusimy warzywa kilka minut na wolnym ogniu, a następnie zalewamy bulionem.

Krok 3

Doprowadzamy zupę do wrzenia, a następnie miksujemy blenderem lub przecieramy przez sito. Doprawiamy do smaku i zakwaszamy sokiem z cytryny.

Krok 4

Taki krem doskonale smakuje z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Smacznego!

Kuba

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa krem ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa krem ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa krem ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa krem ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa krem ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa krem ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa krem ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa krem ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej