Zupa szczawiowa z groszkiem ptysiowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa szczawiowa z groszkiem ptysiowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

null

3 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

null

0.5 szklanki

2 szklanki

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obraną cebule posiekaj i wrzuć do dużego garnka na rozgrzane masło, zeszklij.

Krok 2

Dolej bulion Knorr i całą zawartość słoików ze szczawiem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj około 8 minut. Przypraw solą i pieprzem.

Krok 3

Do miski wbij jajka i rozkłóć. Wymieszaj dokładnie z mąką i śmietaną.

Krok 4

Stopniowo dolewaj do wrzącej zupy. Ponownie zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze około 12 minut.

Krok 5

Gotową zupę rozlej do misek i posyp groszkiem ptysiowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa szczawiowa z groszkiem ptysiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa szczawiowa z groszkiem ptysiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa szczawiowa z groszkiem ptysiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa szczawiowa z groszkiem ptysiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa szczawiowa z groszkiem ptysiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa szczawiowa z groszkiem ptysiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa szczawiowa z groszkiem ptysiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa szczawiowa z groszkiem ptysiowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej