Zupa szczawiowa z groszkiem ptysiowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa szczawiowa z groszkiem ptysiowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

null

3 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

null

0.5 szklanki

2 szklanki

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obraną cebule posiekaj i wrzuć do dużego garnka na rozgrzane masło, zeszklij.

Krok 2

Dolej bulion Knorr i całą zawartość słoików ze szczawiem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj około 8 minut. Przypraw solą i pieprzem.

Krok 3

Do miski wbij jajka i rozkłóć. Wymieszaj dokładnie z mąką i śmietaną.

Krok 4

Stopniowo dolewaj do wrzącej zupy. Ponownie zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze około 12 minut.

Krok 5

Gotową zupę rozlej do misek i posyp groszkiem ptysiowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa szczawiowa z groszkiem ptysiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa szczawiowa z groszkiem ptysiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa szczawiowa z groszkiem ptysiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa szczawiowa z groszkiem ptysiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa szczawiowa z groszkiem ptysiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa szczawiowa z groszkiem ptysiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa szczawiowa z groszkiem ptysiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa szczawiowa z groszkiem ptysiowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Zupa grochowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej