
Składniki
1 sztuka
null
null
3 sztuki
1 łyżka
2 łyżki
null
0.5 szklanki
2 szklanki
2 opakowania
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obraną cebule posiekaj i wrzuć do dużego garnka na rozgrzane masło, zeszklij.
Krok 2
Dolej bulion Knorr i całą zawartość słoików ze szczawiem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj około 8 minut. Przypraw solą i pieprzem.
Krok 3
Do miski wbij jajka i rozkłóć. Wymieszaj dokładnie z mąką i śmietaną.
Krok 4
Stopniowo dolewaj do wrzącej zupy. Ponownie zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze około 12 minut.
Krok 5
Gotową zupę rozlej do misek i posyp groszkiem ptysiowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej