Zupa szczawiowa z groszkiem ptysiowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa szczawiowa z groszkiem ptysiowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

null

3 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

null

0.5 szklanki

2 szklanki

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obraną cebule posiekaj i wrzuć do dużego garnka na rozgrzane masło, zeszklij.

Krok 2

Dolej bulion Knorr i całą zawartość słoików ze szczawiem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj około 8 minut. Przypraw solą i pieprzem.

Krok 3

Do miski wbij jajka i rozkłóć. Wymieszaj dokładnie z mąką i śmietaną.

Krok 4

Stopniowo dolewaj do wrzącej zupy. Ponownie zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze około 12 minut.

Krok 5

Gotową zupę rozlej do misek i posyp groszkiem ptysiowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa szczawiowa z groszkiem ptysiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa szczawiowa z groszkiem ptysiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa szczawiowa z groszkiem ptysiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa szczawiowa z groszkiem ptysiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa szczawiowa z groszkiem ptysiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa szczawiowa z groszkiem ptysiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa szczawiowa z groszkiem ptysiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa szczawiowa z groszkiem ptysiowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej