3 bit na herbatnikach
NOWY PRZEPIS
trudne
21014 osób zapisało
Składniki
500 mililitrów
300 gramów
60 gramów
250 mililitrów
50 gramów
1.5 łyżki
1 łyżeczka
120 gramów
90 gramów
1 łyżka
0.5 opakowania
1 sztuka
1 opakowanie
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W rondlu zagotuj wodę i wstaw w nim puszkę skondensowanego mleka, gotuj na małym ogniu ok. 2 h.
Krok 2
W misce roztrzep w 1 szklance mleka obie mąki, budyń i jajko.
Krok 3
Resztę mleka zagotuj w rondlu z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj wcześniej wymieszany budyń i ciągle mieszając zagotuj. Przykryj budyń bezpośrednio kawałkiem folii, aby nie powstał kożuch. Odstaw w chłodne miejsce do wystudzenia.
Krok 4
Ubij śmietanę. Wcześniej namoczoną żelatynę rozpuść w 100 ml gotującej się wody. Śmietanę dodaj do żelatyny porcjami, cały czas mieszając.
Krok 5
Na suchej patelni upraż migdały.
Krok 6
Foremkę wyłóż pergaminem, następnie warstwą herbatników, schłodzonym budyniem, kolejną warstwę herbatników, masą karmelową, na koniec warstwą herbatników oraz ubitą śmietaną. Całość posyp migdałami i startą na tarce mleczną czekoladą.
Dobra rada:
Herbatniki można zamienić na słone krakersy. Idealne przełamią słodycz karmelu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
3 bit na herbatnikach
Miłośnikom słodyczy nie trzeba przedstawiać ciasta bez pieczenia, które chcemy wam dziś zaproponować, jako alternatywę dla tradycyjnych, domowych placków. 3 bit na krakersach – bo o nim mowa – to połączenie chrupkości herbatników, delikatności masy kajmakowej i lekkości bitej śmietany. Już sama lektura receptury pobudza kubki smakowe, a co dopiero spróbowanie tego pysznego ciasta na krakersach. Skorzystajcie z naszej propozycji na domowy 3 bit, a jesteśmy pewni, że specjał ten na stałe zagości w waszych domach.
Dla kogo?
Dla każdego, kto lubi przepisy na desery bez pieczenia.
Na jaką okazję?
3 bit na krakersach sprawdzi się zawsze, a szczególnie podczas wyjątkowych okazji. Pamiętajcie więc o przepisie zawsze, gdy zapraszacie rodzinę czy znajomych na domowe przyjęcie.
Czy wiesz, że?
Konsystencja samodzielnie przygotowanego kajmaku zależy od czasu podgrzewania mleka skondensowanego. Jeśli zbyt długo puszka pozostanie w wodzie – masa będzie przypominała galaretkę.
Dla urozmaicenia:
Doskonałą dekoracją domowego ciasta 3 bit są rozdrobnione orzechy oraz odrobina kakao.