Ananasek

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

5

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

52 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

4 sztuki

0.75 szklanki

1 łyżeczka

0.5 szklanki

1 łyżka

0.25 szklanki

masa ananasowa:

2 opakowania

1 opakowanie

1 puszka

0.75 szklanki

4 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, po jednym żółtku.

Krok 2

Do masy dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszać, dodać olej. Upiec biszkopt.

Krok 3

Budyń rozrobić w 1/2 szkl. wody. Ugotować go na soku z ananasów. Powinna być szkl. soku (można resztę uzupełnić, dolewając wodę). Z tego soku ugotować budyń (będzie wyglądał jak kisiel) i wystudzić.

Krok 4

Kasię utrzeć z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku, dodać wystudzony budyń.

Krok 5

Do masy dodać połowę ananasów pokrojonych w małe kawałki.

Krok 6

Biszkopt nasączyć wodą z dodatkiem soku z cytryny i cukru, na to wyłożyć masę i ułożyć resztę krążków ananasów pokrojonych w ćwiartki. Zalać tężejącą galaretką. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej