Ananasek

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

52 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

4 sztuki

0.5 szklanki

0.75 szklanki

0.25 szklanki

1 łyżka

1 łyżeczka

masa ananasowa:

30 dekagramów

0.75 szklanki

4 sztuki

1 puszka

1 opakowanie

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, po jednym żółtku.

Krok 2

Do masy dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszać, dodać olej. Upiec biszkopt.

Krok 3

Budyń rozrobić w 1/2 szkl. wody. Ugotować go na soku z ananasów. Powinna być szkl. soku (można resztę uzupełnić, dolewając wodę). Z tego soku ugotować budyń (będzie wyglądał jak kisiel) i wystudzić.

Krok 4

Kasię utrzeć z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku, dodać wystudzony budyń.

Krok 5

Do masy dodać połowę ananasów pokrojonych w małe kawałki.

Krok 6

Biszkopt nasączyć wodą z dodatkiem soku z cytryny i cukru, na to wyłożyć masę i ułożyć resztę krążków ananasów pokrojonych w ćwiartki. Zalać tężejącą galaretką. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ananasek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ananasek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ananasek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ananasek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ananasek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ananasek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ananasek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej