
Składniki
1 sztuka
null
2 sztuki
6 ziaren
400 gramów
null
0.5 sztuki
5 sztuk
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek przeciśnij przez praskę. Pieczarki pokrój w plasterki.
Krok 2
Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy i podsmaż czosnek.
Krok 3
Dodaj pieczarki, liście laurowe, pieprz i sól, skrop sokiem z cytryny. Całość smaż, aż pieczarki wchłoną cały płyn.
Krok 4
Posiekaj warzywa i dodaj. Podsmażaj.
Krok 5
Zawartość patelni przełóż do słoików i zalej oliwą, tak aby wszystko było przykryte. Wystudź.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej