Apple pie

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

170 gramów

2.5 szklanki

1 szczypta

2 łyżki

55 gramów

1 sztuka

1 sztuka

0.33 szklanki

1.5 kilograma

0.25 łyżeczki

0.25 łyżeczki

0.25 łyżeczki

1 sztuka

1 szczypta

2 łyżki

0.33 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Okrągła forma do "pie" o ok. 25cm średnicy.

Krok 2

Ciasto na pie wg Bajaderki: 2 1/2 szklanki mąki, 170 g zimnej Kasi pokrojonej w kostkę, 2 łyżki cukru, szczypta soli, 55 g zimnej Kasi do pieczenia pokrojonej na kawałki, 1 jajko, lodowato zimna woda - około 3 łyżek.

Krok 3

Nadzienie: 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/3 szklanki białego cukru, 1/3 szklanki cukru brązowego ciemnego, skórka otarta z 1/2 cytryny, po 1/4 łyżeczki zmielonego cynamonu, gałki muszkatołowej i goździków, 1,5 kg jabłek obranych i pokrojonych w dość cienkie plasterki, sok z 1/2 cytryny.

Krok 4

Ciasto: Pierwsze 4 skladniki posiekać razem w malakserze, dodać shortening i posiekać, aż utworzą się grube grudki.

Krok 5

Jajko rozbełtać z 2 łyżkami wody, dodać do ciasta - ubić, aż ciasto utworzy duże wilgotne kawałki, jeżeli potrzeba (ciasto jest za suche), dodać trochę pozostałej wody.

Krok 6

Powstałą kulę podzielić na 2 części, rozpłaszczyć, zawinąć i schłodzić przynajmniej godzinę.

Krok 7

Nadzienie: Mieszamy w dużej misce 4 pierwsze skladniki i przyprawy.

Krok 8

Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z sypkimi składnikami w misce.

Krok 9

Wylepiamy formę do pie 1/2 rozwałkowanego ciasta.

Krok 10

Nakładamy na nie wymieszane skladniki nadzienia i przykrywamy "siatką" z reszty ciasta.

Krok 11

Dokładnie zlepiamy brzegi.

Krok 12

Pieczemy 50 min. do 1 godz. w 190 stopniach. Możemy również przykryć pie pełnym płatem kruchego ciasta.

Krok 13

Po zlepieniu brzegów trzeba w kilku miejscach naciąć wierzch, żeby para miała którędy uciec w czasie pieczenia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Apple pie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Apple pie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Apple pie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Apple pie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Apple pie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Apple pie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Apple pie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej