
Składniki
500 gramów
300 gramów
2 sztuki
2 sztuki
1 łyżka
2 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fasolę wypłucz dokładnie, zalej zimną wodą tak aby była cała zakryta i odstaw na przynajmniej kilka godzin żeby napęczniała.
Krok 2
Ponownie wypłucz fasolę, wlej ok. 1,5 litra wody i gotuj aż będzie prawie miękka.
Krok 3
Kiełbasę pokrój w kostkę, zrumień na patelni z olejem. Gdy się dobrze podsmaży dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek, smaż razem kilka minut a następnie przełóż całość do fasoli.
Krok 4
Dosyp Fix do kurczaka, wkrusz kostki bulionowe, dodaj koncentrat i majeranek. Wymieszaj i duś powoli aż fasola będzie całkiem miękka. Jeśli trzeba dolej trochę wody.
Krok 5
Podawaj na gorąco z dodatkiem świeżego chleba.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej