Babka cytrynowa

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

13

253 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

303 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

293 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

250 gramów

250 gramów

250 gramów

4 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

polewa:

180 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka utrzyj do białości z Kasią i cukrem.

Krok 2

Gdy masa będzie puszysta, dodaj skórkę startą z cytryny.

Krok 3

Ubij na sztywno pianę z białek i dodaj do masy.

Krok 4

Na końcu wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia.

Krok 5

Wymieszaj delikatnie łyżką.

Krok 6

Przelej ciasto do formy posmarowanej Kasią i piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180° C.

Krok 7

Z cukru pudru i soku z połowy cytryny przygotuj lukier.

Krok 8

Lukruj ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika.

3

Opinie o przepisie

  • kamil buk

    kamil buk, 11.10.2017

    lepiej dodać cukierc puder

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Pustuł

    Marcin Pustuł, 19.09.2016

    Dobra. Mokra, słodka, cytrynowa. Taka jak być powinna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miłosz Kowalski

    Miłosz Kowalski, 19.03.2016

    Przepyszna smakowała wszystkim ☺

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zebra
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

średnie

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka cytrynowaBabka cytrynowa

Babka to jeden z najpopularniejszych wypieków, jakie serwujemy w okresie Wielkanocy. Nasz wariant tego popularnego ciasta przypadnie do gustu szczególnie tym, którzy lubią ciekawe połączenia smaków i delikatnie wyczuwalną cytrynową nutę. Starta skórka z cytryny nadaje babce nie tylko wspaniałego smaku, ale też przyjemnego zapachu. Z kolei dodana do masy ubita piana z białek sprawia, że ciasto jest wyjątkowo pulchne i dosłownie rozpływa się w ustach. Pamiętaj, aby gotową i przestudzoną babkę przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku – wtedy unikniesz jej nadmiernego wysuszenia. Babka cytrynowa świetnie pasuje do gorącej kawy czy herbaty, serwowana na drugie śniadanie lub podwieczorek. Cytrynowy lukier to jej idealne słodkie wykończenie. Dla jeszcze intensywniejszego smaku i zapachu, możesz posypać wierzch ciasta skórką pomarańczową. Ty też nie możesz się doczekać, by spróbować tego wielkanocnego wypieku z cytrynową nutą? Pobierz listę niezbędnych składników i do dzieła. Życzymy smacznego!