Bakaliowiec

- Krok 1Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj posiekaną Kasię, cukier i żółtka.
- Krok 2Zagnieć i rozwałkuj kruche ciasto.
- Krok 3Pół ciasta wyłóż na blaszkę, posmaruj powidłami i przykryj pozostałym kruchym ciastem.
- Krok 4Piecz 50-55 min. w temperaturze 180 st. C.
- Krok 5Gdy ciasto trochę ostygnie, posmaruj masą krówkową z puszki i wysyp bakaliami oraz wiórkami kokosowymi.

Pyszny bakaliowiec jest dobrą propozycją na deser dla smakoszy suszonych owoców. Jest prosty w przygotowaniu, a sekret jego smaku oraz wyglądu kryje się w odpowiednio dobranych dodatkach. Sięgnij więc po sporą ilość bakali, które posłużą Ci za dekorację wypieku. Wykorzystaj w tym celu: rodzynki sułtańskie, morele, daktyle, figi, żurawinę lub borówki. Większe kawałki drobno pokrój, aby łatwiej wtopiły się w masę. Wypróbuj także wariantu z kandyzowaną skórką pomarańczy. Jako spód sprawdzi się np. ciasto kruche. Wyjdzie złociste, jeśli użyjesz jedynie żółtek dobrze utartych z cukrem brązowym lub waniliowym. Ciasto kruche zastąpić możesz bardziej puszystym z dodatkiem kwaśnej śmietany. Słodkim uzupełnieniem całości będzie masa krówkowa. Przyrządź ją samodzielnie ze skondensowanego mleka lub sięgnij po gotową propozycję dostępną w sklepach. Bakaliowiec skomponuj warstwowo: kruchy spód, słodka masa, a na koniec spora ilość bakalii. Dodatkowo oprósz go wiórkami czekoladowymi lub kokosowymi. Wypróbuj ten przepis.