Bakaliowiec

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

59

255 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

652 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1159 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

500 gramów

250 gramów

2 łyżeczki

5 sztuk

250 gramów

400 gramów

3 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj posiekaną Kasię, cukier i żółtka.

Krok 2

Zagnieć i rozwałkuj kruche ciasto.

Krok 3

Pół ciasta wyłóż na blaszkę, posmaruj powidłami i przykryj pozostałym kruchym ciastem.

Krok 4

Piecz 50-55 min. w temperaturze 180 st. C.

Krok 5

Gdy ciasto trochę ostygnie, posmaruj masą krówkową z puszki i wysyp bakaliami oraz wiórkami kokosowymi.

6

Opinie o przepisie

  • Barbara Ratajczyk

    Barbara Ratajczyk , 25.11.2016

    Właśnie na jaką blaszkę, to bardzo ważne ,trochę tak niedokładnie podany przepis, a na pewno dobre ciasto.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Stefaniak

    Katarzyna Stefaniak , 22.11.2016

    Królewicz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia Kocińska

    Emilia Kocińska , 22.11.2016

    karpatka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Krakowiak

    Maria Krakowiak , 22.11.2016

    Ostatnio piekłam maślankowe z owocami i kruszonką, super.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Czyż

    Sławomir Czyż , 22.11.2016

    Karpatka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Babilas

    Barbara Babilas , 10.11.2016

    na jaką blaszkę jest to ciasto?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakaliowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakaliowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakaliowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakaliowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakaliowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakaliowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakaliowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto pleśniak
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

trudne

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Zobacz również

przepisy.pl - BakaliowiecBakaliowiec

Pyszny bakaliowiec jest dobrą propozycją na deser dla smakoszy suszonych owoców. Jest prosty w przygotowaniu, a sekret jego smaku oraz wyglądu kryje się w odpowiednio dobranych dodatkach. Sięgnij więc po sporą ilość bakali, które posłużą Ci za dekorację wypieku. Wykorzystaj w tym celu: rodzynki sułtańskie, morele, daktyle, figi, żurawinę lub borówki. Większe kawałki drobno pokrój, aby łatwiej wtopiły się w masę. Wypróbuj także wariantu z kandyzowaną skórką pomarańczy. Jako spód sprawdzi się np. ciasto kruche. Wyjdzie złociste, jeśli użyjesz jedynie żółtek dobrze utartych z cukrem brązowym lub waniliowym. Ciasto kruche zastąpić możesz bardziej puszystym z dodatkiem kwaśnej śmietany. Słodkim uzupełnieniem całości będzie masa krówkowa. Przyrządź ją samodzielnie ze skondensowanego mleka lub sięgnij po gotową propozycję dostępną w sklepach. Bakaliowiec skomponuj warstwowo: kruchy spód, słodka masa, a na koniec spora ilość bakalii. Dodatkowo oprósz go wiórkami czekoladowymi lub kokosowymi. Wypróbuj ten przepis.