Bakaliowiec

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

59

252 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

652 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1159 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

250 gramów

2 łyżeczki

5 sztuk

250 gramów

400 gramów

3 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj posiekaną Kasię, cukier i żółtka.

Krok 2

Zagnieć i rozwałkuj kruche ciasto.

Krok 3

Pół ciasta wyłóż na blaszkę, posmaruj powidłami i przykryj pozostałym kruchym ciastem.

Krok 4

Piecz 50-55 min. w temperaturze 180 st. C.

Krok 5

Gdy ciasto trochę ostygnie, posmaruj masą krówkową z puszki i wysyp bakaliami oraz wiórkami kokosowymi.

6

Opinie o przepisie

  • Barbara Ratajczyk

    Barbara Ratajczyk

    Właśnie na jaką blaszkę, to bardzo ważne ,trochę tak niedokładnie podany przepis, a na pewno dobre ciasto.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Stefaniak

    Katarzyna Stefaniak

    Królewicz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia Kocińska

    Emilia Kocińska

    karpatka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Krakowiak

    Maria Krakowiak

    Ostatnio piekłam maślankowe z owocami i kruszonką, super.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Czyż

    Sławomir Czyż

    Karpatka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Babilas

    Barbara Babilas

    na jaką blaszkę jest to ciasto?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakaliowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakaliowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakaliowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakaliowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakaliowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakaliowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakaliowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BakaliowiecBakaliowiec

Pyszny bakaliowiec jest dobrą propozycją na deser dla smakoszy suszonych owoców. Jest prosty w przygotowaniu, a sekret jego smaku oraz wyglądu kryje się w odpowiednio dobranych dodatkach. Sięgnij więc po sporą ilość bakali, które posłużą Ci za dekorację wypieku. Wykorzystaj w tym celu: rodzynki sułtańskie, morele, daktyle, figi, żurawinę lub borówki. Większe kawałki drobno pokrój, aby łatwiej wtopiły się w masę. Wypróbuj także wariantu z kandyzowaną skórką pomarańczy. Jako spód sprawdzi się np. ciasto kruche. Wyjdzie złociste, jeśli użyjesz jedynie żółtek dobrze utartych z cukrem brązowym lub waniliowym. Ciasto kruche zastąpić możesz bardziej puszystym z dodatkiem kwaśnej śmietany. Słodkim uzupełnieniem całości będzie masa krówkowa. Przyrządź ją samodzielnie ze skondensowanego mleka lub sięgnij po gotową propozycję dostępną w sklepach. Bakaliowiec skomponuj warstwowo: kruchy spód, słodka masa, a na koniec spora ilość bakalii. Dodatkowo oprósz go wiórkami czekoladowymi lub kokosowymi. Wypróbuj ten przepis.