Bananowy uśmiech

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

26

480 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

351 osób wydrukowało

Pobierz pdf

596 osób zapisało

Udostępnij
Bananowy uśmiech

Składniki

1 szklanka

1 sztuka

4 sztuki

6 łyżek

1 opakowanie

2 łyżki

1 szczypta

2 szklanki

2 łyżeczki

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię, cukier puder i cukier waniliowy utrzeć mikserem, aż masa stanie się gładka.

Bananowy uśmiech - Krok 1

Krok 2

Do masy kolejno dodawać żółtka. Z białek ubić pianę.

Bananowy uśmiech - Krok 2

Krok 3

Połączyć masę z mąką i pianą z białek.

Bananowy uśmiech - Krok 3

Krok 4

Gdy składniki się połączą dodać pokrojonego w kawałki banana i mak. Wymieszać.

Bananowy uśmiech - Krok 4

Krok 5

Wysmarować Kasią ścianki tortownicy o średnicy 25 cm, obsypać bułką tartą. Wlać ciasto. Piec 50 minut. Wbić w środek ciasta patyczek do robienia szaszłyków – jeśli po wyjęciu jest suchy, ciasto jest gotowe. Polać lukrem i posypać makiem lub posypać cukrem pudrem.

Bananowy uśmiech - Krok 5
9

Opinie o przepisie

  • AfterDark AfterDark

    AfterDark AfterDark

    Bardzo dobre ciasto wyszło mimo braku śmietany i cukru. Możliwe że jest pomyłka w składnikach, ale najwidoczniej nie jest to niezbędne żeby ciasto się udało :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgosia P.

    Malgosia P.

    Co ze smietana i cukrem? Temperatura i czas owszem jest ale kiedy dodac smietane i cukier bo hest 2razy w skladnikach tego juz nie ma . Prosze o dokladny opis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Niewiadomska

    Monika Niewiadomska

    Droga Redakcjo Moje Ciasto po dokładnym przeanalizowaniu przepisu przyznaje ze pod zdjęciem znalazłam informacje o 180 stopniach pieczenia natomiast czas pod zdjęciem i czas na końcu przepisu są różne i w dalszym ciągu brak w informacji co zrobić z cukrem i śmietaną które są w składnikach? Dlaczego nikt tego przepisu nie poprawi chyba po to są te komentarze aby wyjaśniać nieścisłości no chyba ze tylko po to żeby pisać ze coś jes "pycha" Sorry ale nie ten przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Redakcja Moje Ciasto

    Redakcja Moje Ciasto

    Wszystkie informacje na temat pieczenia (czas pieczenia, temperatura oraz forma) znajdują się w ramce "WSKAZÓWKI PIECZENIA" pod zdjęciem ciasta.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Niewiadomska

    Monika Niewiadomska

    Droga Pani Agnieszko proszę mi dokładnie napisać w której części wskazówek jest napisane o 180 stopniach ponieważ czytałam je ponownie i dalej ich nie widzę tak jak cukru i śmietany i zaczynam się zastanawiać nad wizyta u okulisty.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Nana

    Agnieszka Nana

    Drogie Panie wszystko jest opisane we wskazówkach pieczenia. 50min i 180stopni

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Chrustowska

    Małgorzata Chrustowska

    właśnie w ilu stopniach???? dość istotne to jest

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Niewiadomska

    Monika Niewiadomska

    A gdzie zniknęła śmietana i cukier w składnikach jest a potem co? I w jakiej temperaturze pięć przez te 50 minut?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwanczyn Iwanczyn

    Iwanczyn Iwanczyn

    banan jest zawsze smaczny.a w tym cieście w szczególności.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bananowy uśmiech - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bananowy uśmiech - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bananowy uśmiech - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bananowy uśmiech - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bananowy uśmiech - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bananowy uśmiech - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bananowy uśmiech - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

Zobacz również