
Składniki
800 gramów
2 łyżki
50 gramów
150 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżka
3 łyżki
1 łyżka
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w plastry. Ocet połącz z olejem i sokiem z cytryny. Dodaj liść laurowy, pieprz, skórkę cytrynową oraz Przyprawę do wieprzowiny Knorr.
Krok 2
Po tym czasie wyjmij baraninę i nadziej ją paskami z boczku.
Krok 3
Całość włóż do żaroodpornego naczynia i zalej roztopionym smalcem oraz marynatą.
Krok 4
Piecz w piekarniku, co jakiś czas podlewając wytwarzającym się sokiem. Gdy mięso zrobi się miękkie, polej je śmietaną i odstaw jeszcze na kilka chwil do piekarnika.
Krok 5
Gotową marynatą natrzyj udziec i odstaw na 3 dni.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej

































