
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
40 gramów
800 gramów
2 litry
50 gramów
80 gramów
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki umyj, oczyść i upiecz w piekarniku.
Krok 2
Następnie wystudź, obierz i zetrzyj na tarce o dużych otworach.
Krok 3
Śliwki umyj, namocz, ugotuj.
Krok 4
Połącz je z wywarem, koncentratem pomidorowym, sokiem z cytryny, białkami i chrzanem. Roztrzep trzepaczką, zagotuj, przecedź przez lnianą ściereczkę.
Krok 5
Dodaj buraki, przypraw i zagotuj. Pozostaw na kilka godzin.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej